ČUDO NEVIĐENO: U Dubaiju niče nevjerovatna građevina, pogledajte kako će izgledati toranj visok 302 metra, koji neće koristiti klima-uređaje… (VIDEO)

Nizozemska arhitektonska firma "UN Studio" našla se pred velikim izazovom kako da istakne novu građevinu u sjenci najvišeg tornja na svijetu "Burj Khalife", visokog 828 metara.

  • Ekonomija

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 3

Odlučili su da ne grade još višu zgradu nego da naprave građevinu koja će biti posebna, rekao je arhitekt i osivač kompanije Ben van Berkel, piše CNN.

"Wasl Tower" bit će završen u augustu 2021. godine, a Van Berkel je poručio da je ovaj toranj s "jakim, održivim konceptom" po mnogo čemu specifičan, nalik umjetničkoj skulpturi.

Za gradnju ove visoke građevine asimetričnog dizajna, koji izgleda kao uvrnuta zlatna nit, bit će potrošeno 400 miliona dolara.

Ono što će ovaj objekt izdvajati od drugih jeste keramička fasada, čiji su materijali izrađeni na bazi gline. Time će se postići energetska efikasnost i udobnost boravka u objektu - zaštita od veoma visoke temperature zraka u Dubaiju. Time će biti smanjena i upotreba klima-uređaja.

Keramička fasada će odbijati sunčevu svjetlost u ritmičkim formama, što će stvarati utisak da zgrada diše, pulsira, tvrde arhitekti.

Sličan efekt fasada će ostavljati i noću, jer će je iz pozadine osvjetljavati LED svjetla.

U ovoj neobičnoj zgradi bit će smješten lanac luksuznih hotela "Mandarin Oriental", poslovni prostor, privatni apartmani i bazeni, a predviđeno je i da bude povezana sa stanicom podzemne željeznice koji se nalazi kod "Burj Khalife".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...