NEVIĐEN PRITISAK DODIKA I ČOVIĆA: Ustavnopravna komisija ponovo odbacila Prijedlog HDZ-a i SNSD-a o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH: Još u februaru su...

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su još u februaru predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH.

  • Politika

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 1

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na 10. sjednici nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je prihvatila principe Prijedloga amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je prihvatila principe Prijedloga zakona o izboru sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, čiji su predlagači poslanici Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

Predstavnici klubova poslanika SNSD-a, HDZ-a i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u proceduru su još u februaru predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, piše NAP.

Ovim prijedlogom se uređuje postupak izbora domaćih sudaca Ustavnog suda te prestanak mandata za troje sudaca stranih državljana koje je izabrao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

U članu 3. Prijedloga stoji da se za suca Ustavnog suda BiH bira državljanin BiH s pravom glasa, koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda.

Prijedlogom se defeniše i postupak izbora sudaca:

"Izbor domaćih sudaca provodi se tako što Predsjedništvo BiH imenuje tri domaća suca u Ustavni sud, i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske.

Imenovane suce od Predsjedništva BiH potvrđuje Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda."

Komisija nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti je prihvatila principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanica Aida Baručija.

Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PSBiH nisu usvojili, u drugoj komisijskoj fazi i po skraćenom zakonodavnom postupku, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji su predlagači poslanici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Nije utvrđena usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH niti su prihvaćeni principi Prijedloga zakona o metrologiji BiH, čiji su predlagači poslanici Denis Zvizdić, Adil Osmanović, Šemsudin Mehmedović, Safet Softić, Halid Genjac, Alma Čolo, Edin Mušić, Nermin Mandra i Šemsudin Dedić. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...