DODIK PRED SASTANAK S ČOVIĆEM I IZETBEGOVIĆEM: "Mi smo zainteresovani za dva mjesta"

U sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu sutra će sa početkom u 13 sati biti održan sastanak lidera SNSD-a Milorada Dodika, SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića.

  • Politika

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 1

Najavio je to danas medijima u Banjoj Luci Milorad Dodik, koji je rekao da postoji već ranije dogovorena primarna raspodjela funkcija na državnom nivou.

- Mislim da već postoji neka saglasnost o tome da se to uradi i da se dalje nastavi po tom dogovoru koji je ranije važio. A, eventualno, ako se strane dogovore da nešto mijenjaju ili da nešto urade na pojedinačnim mjestima, neka to otvore sutra i pokušaju to riješiti. Ali da nemamo više blokada vezano za imenovanje - kazao je Dodik.

"Mi smo", nastavlja, "zainteresovani za dva mjesta - Regulatornu agenciju i SIPA-u", prenose Vijesti.ba.

- Ali, naravno, tamo ima već oko pet-šest mjesta koje popunjavaju Bošnjaci i Hrvati, koja isto tako treba da se stave na Savjet ministara i to pitanje završi - naglasio je Dodik.

Komentarisao je i izjavu predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željka Bakalara, koji je rekao da su upitni izbori zakazani za 15. novembar ako se ne usvoji budžet.

- Budžet će se usvojiti i ne treba vršiti nikakav pritisak na Parlament oko toga. Mislim da to ima svoju proceduru i da će se ta procedura provesti. Mi smo dali svoju saglasnost na nivou Savjeta ministara i Predsjedništva da taj prijedlog ide. Ukoliko ne bude nekih dramatičnih zahtjeva da se to nešto mijenja, kombinuje nešto drugo, ovaj prijedlog budžeta koji je otišao iz Predsjedništva mi ćemo podržati - kazao je Dodik.

Osvrnuo se i na parlamentarne izbore u Hrvatskoj, istaknuvši da je danas čestitao predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću, „jer je on bio angažovan oko izbora na kojima imaju pravo da učestvuju Hrvati ovdje u BiH“, prenose Vijesti.ba.

- HDZ BiH je u okviru kapaciteta pobijedio i ja sam, naravno, čestitao. Mislim da svi radimo u teškim okolnostima i u tim okolnostima su i provedeni ovi izbori. Oni su vezani za pandemiju. Vjerujem da će Hrvatska uspjeti da napravi jednu stabilnu Vladu, predvođenu Plenkovićem, i da će se u Hrvatskoj prestati sa širenjem procesa koji su vezani za podržavanje ustaškog režima i da ćemo u tom pogledu imati sve manje problema - dodao je Dodik.

Dao je svoj komentar i na stav ambasadora Rusije Petera Ivancova da guranje BiH u NATO ruši stabilnost BiH.

- Ako iko utiče u BiH, utiču zapadna strana i zemlje sa Zapada - Evropska unija i ostale. To govori o BiH, ne o njima - ni o Rusiji, ni o Americi, ni o EU, nego o BiH, čiji se jedan dio ponaša podanički, jer nije sposoban da na pravi način artikuliše, prije svega, dijalog u okviru BiH, niti određene interese. Ta podanička politika nije ništa ni manje ni više od onoga što smo vidjeli iz izjava koje su uslijedile nakon te izjave ambasadora Ivancova vezano za poziciju Rusije. Mislim da je ono korektno što je rečeno. Rusija je rekla da je to stvar u BiH, mi smo isto tako rekli da o tome odlučuje i RS. I sam Komšić je rekao da ćemo i mi o tome odlučivati, to znači da nije donesena odluka - poručio je Dodik.

Za njega nije sporno da postoji određena programska saradnja BiH s NATO-om, ali „odluka o tome da se ide na putu ka članstvu ne postoji, niti postoji odluka o članstvu BiH u NATO-u“, prenose Vijesti.ba.

- To su na neki način potvrdili svi oni koji su u javnom dijalogu bili prisutni prethodnih dana. RS je donijela svoju odluku - mi nismo za put u NATO i nismo za članstvo u NATO. I to je konsenzus svih političkih partija u RS-u, bile one u vlasti ili u opoziciji - dodao je Dodik.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...