EVO ŠTA TREBATE ZNATI: Kako putovati i osigurati se u vrijeme koronavirusa

Poznato je da je glavni izvor zaštite, odnosno osiguranja prilikom putovanja u inozemstvo, putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje uvijek se preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno je to nužno u doba epidemije.

  • Šareni svijet

  • 06. Jul. 2020  06. Jul. 2020

  • 0

Nakon skoro četiri mjeseca epidemije Covida-19, epidemiološka situacija se bila djelimično popravila u većini zemalja, što je rezultiralo otvaranjem granica, posebno u zemljama u kojima je turizam izuzetno važna privredna grana.

U nekima je turizam i najveći izvor prihoda, kao u većini mediteranskih zemalja, poput Italije, Španije, Hrvatske, Portugala i Grčke.

Uz te zemlje, turizam je također najznačajnija privredna grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je, također, kao i Srbija, počela s otvaranjem granica, ali i u BiH, u kojoj je turizam godinama promoviran kao strateški ekonomski sektor.

Turistički radnici iz Mostara protestirali su u prošle sedmice na Starom mostu u Mostaru kako bi poslali poruku da je turizam "na koljenima" i zatražili od nadležnih otvaranje granica BiH za državljane EU. Istoga stajališta su i turistički uposlenici u cijeloj zemlji.

I pored djelimičnog otvaranja granica i putovanja desetina hiljada turista, posebno u mediteranske zemlje, epidemiolozi, međutim, upozoravaju kako treba imati na umu da je epidemija koronavirusa u Evropi i svijetu i dalje opasna prijetnja te je nužno nastaviti sa mjerama zaštite sebe i ljudi oko sebe.

Ono što posebno interesira turiste, osobe koje vole i uživaju u putovanjima, ali i one koje namjeravaju godišnji odmor provesti na nekoj od morskih obala, jeste kakve su mogućnosti osiguranja od koronavirusa, odnosno kako, u slučaju zaraze, spriječiti izlaganju neplaniranim troškovima.

Poznato je da je glavni izvor zaštite, odnosno osiguranja prilikom putovanja u inozemstvo, putno zdravstveno osiguranje. Putno osiguranje uvijek se preporučuje prilikom putovanja u inozemstvo, a posebno je to nužno u doba epidemije. 

Iz zavoda za javno zdravstvo preporučuju da je prilikom putovanja u vrijeme epidemije Covida-19 nužno pratiti relevantne informacije i preporuke lokalnih kriznih štabova Civilne zaštite, službene stranice o koronavirusu, MUP-a i ostalih službi vezanih za putovanje te se informirati o najnovijim mjerama i zabranama kretanja.

Neke od preporuka za putovanja su, također, putovanje vlastitim vozilom kako bi se smanjile šanse izlaganju zarazi, korištenje  beskontaktnog plaćanja, korištenje jednokratnih rukavica za punjenje goriva i dodirivanje drugih površina koje koristi veliki broj ljudi, poput odmorišta i kafića, kao i korištenje maski za lice i izbjegavanje rukovanja i bliskih kontakata.

U slučaju putovanja avionom, vozom ili autobusom, također su obavezne maske za lice, održavanje udaljenosti od minimalno 1,5 metara, ali i posebno se upozorava da je važno proučiti materijale u vezi sa putničkim zdravstvenim osiguranjem.

Tako se, naprimjer, u slučaju putovanja u inozemstvo, navodi kako je dobra ideja online ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja. Putno osiguranje pokriva, naprimjer, troškove hitnog liječenja u slučaju nezgode, troškove hitnog liječenja u slučaju bolesti, prijevoz člana porodice u slučaju hospitalizacije duže od pet dana ili gubitak i kašnjenje prtljage, ovisno o ugovorenom paketu.

Prema informacijama koje je Feni dostavilo Udruženje osiguravajućih društava Federacije BiH od pojedinih svojih članica, većina društava za osiguranje od kojih su dobili odgovore, navode kako u svojoj ponudi nemaju „specijalni“ proizvod za osiguranje od „eventualne zaraze koronavirusom“, odnosno rizika nastanka zaraze ovim virusom.  

Ipak, pojedina društva za osiguranje nude određene vrste osiguranja koje su u vezi s tim virusom. Tako neka društva, iako ne nude osiguranje od rizika nastanka zaraze koronavirusom, nude osiguravateljsko pokriće za smrt prouzrokovanu tim virusom.

U nekim od društava, koronavirus je pokriven polisama dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i životnog osiguranja. Takvo dobrovoljno zdravstveno osiguranje nudi pokriće vanbolničkog liječenja i od posljedica koronavirusa, za svoje klijente, kako sadašnje, tako i buduće.

To znači da su polisom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pokriveni pregledi i lijekovi koji se u okviru liječenja koronavirusa mogu izvršiti vanbolnički. Osim toga, osiguranicima životnog osiguranja koji imaju ugovoreno osiguravajuće pokriće za slučaj smrti, u slučaju nastanka osiguranog slučaja uzrokovanog koronavirusom, isplaćuje se puna ugovorena osigurana suma.

Isplatom osigurane sume porodici osiguranika se pruža finansijska zaštita i pomaže da prebrode finansijske nedaće u teškim trenucima života, što, zapravo, i jeste smisao osiguranja, ističe se u odgovoru. 

U nekima od društava navode da su njihovi proizvodi koncipirani tako da je Covid-19 (zarazne bolesti kao takve i/ili u slučaju pandemije/epidemije) ili uključen u pokriće ili izričito isključen putem uvjeta osiguranja za određeni proizvod. U okviru široke palete životnih osiguranja koja nude, u pokriću je i smrt usljed zaraze (Covid-19). 

Većina društava za osiguranje u pravilu navodi da kroz polisu putničkog zdravstvenog osiguranja ne uključuju pokriće od eventualne zaraze tokom boravka - službenog ili turističkog u nekoj od drugih zemalja, a koje bi podrazumijevalo medicinsku zaštitu i troškove liječenja zaraze nastale koronavirusom, ali ipak nude mogućnost da, u slučaju smrtne opasnosti, garantuje pomoć osiguranoj osobi u situaciji u kojoj bi došlo do smrtnog ishoda bez nepotpune medicinske intervencije.

(Fena/SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...