PANIKA U BANJOJ LUCI: Drastičan pad prihoda, ugroženo čak 15.000 radnih mjesta...

Drastičan pad prihoda u oblasti ugostiteljstva i turizma i nakon popuštanja restriktivnih mjera, uvedenih zbog pojave koronavirusa, doveo je poslodavce u toj branši na ivicu opstanka, zbog čega će, ukoliko se sadašnja situacija nastavi i u narednim mjesecima, biti prinuđeni da otpuste 15.000 zaposlenih.

  • Ekonomija

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 3

Istaknuli su to u Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske naglasivši da su, u odnosu na prva dva mjeseca ove godine, prihodi kafana i restorana brze hrane opali za 30 odsto, većih restorana za oko 50 odsto, a hotela i turističkih agencija za više od 90 odsto.

Iz ovog udruženja Vladi RS-a i nadležnim institucijama predlažu izmjenu Zakona o doprinosima po hitnom postupku na način da, pored zaposlenih u oblasti proizvodnje tekstila, kože i proizvoda od kože, budu dodati i zaposleni u oblasti turizma i ugostiteljstva u skladu s klasifikacijom djelatnosti na period od najmanje 12 mjeseci, počevši od 1. augusta.

- Ovoj privrednoj grani pomoglo bi i da Savjet ministara otvori granicu za strane turiste i poslovne ljude iz regiona i EU koji bi bili obavezni da poštuju epidemiološke mjere - naveli su u Udruženju i zatražili izmjenu zaključka o regulisanju radnog vremena ugostiteljskih objekata na način da bude produženo radno vrijeme radnim danom do 24 sata, a vikendom do jedan sat.

Osim toga, poslodavci iz ove branše pozvali su inspekciju da redovno kontroliše primjenu propisanih mjera i radnog vremena bez izuzetaka, a vlasnike ugostiteljskih objekata da se striktno pridržavaju svih mjera da se ne bi doveli u situaciju ponovnog zatvaranja objekata.

Jedna od predloženih mjera je i da većim restoranima bude omogućen prijem većeg broja osoba poštujući propisane mjere.

- Predlažemo i obustavu naplate svih lokalnih taksi za 2020. godinu, iznalaženje mogućnosti dodatnih vaučera za punoljetne građane od lokalnih zajednica koji bi bili trošeni u lokalnim zajednicama u svim ugostiteljskim objektima - istaknuli su u Udruženju.

Predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma RS-a Željko Tatić kaže da već godinama traže smanjenje parafiskalnih nameta.

- Poresko opterećenje od 63 odsto na platu u ovoj branši je preveliko, zbog čega u sektoru turizma i ugostiteljstva imamo radnike prijavljene na dva i na četiri časa, što je smiješno. U ovoj privrednoj grani najviše ljudi radi na crno i to je poražavajuće. Ukoliko bi se nameti smanjili, ne bi Republika bila u minusu, jer definitivno bi i do 30 odsto radnika bilo prijavljeno na puno radno vrijeme - pojasnio je Tatić, dodavši da aprilski minimalac još nije isplaćen za sve radnike u ovoj branši.

Ekonomista Zoran Pavlović smatra da su zahtjevi poslodavaca iz oblasti ugostiteljstva i turizma potpuno opravdani.

- Strah od zaraze sputava ljude tako da je očigledno da su ugostitelji na gubitku i da je njihova egzistencija ugrožena. Primjera radi, kako bi pomogla tom sektoru, Njemačka je stopu PDV-a smanjila sa 19 na sedam odsto. Smatram da i u Srpskoj ima prostora za smanjenje poreskog opterećenja na plate zaposlenih u toj branši, jer moraju biti spašena radna mjesta koja su ugrožena - istaknuo je Pavlović.

Električna energija

U Udruženju poslodavaca turizma i ugostiteljstva traže i hitno smanjenje cijena i promjenu tarifnih grupa kad je riječ o električnoj energiji.

- Tražimo da subjekti s većom potrošnjom budu prebačeni u niže tarifne grupe za obračun cijena struje, a da se restoranima i kafićima cijena struje obračunava kao za domaćinstva na period od minimalno 12 mjeseci - naveli su u Udruženju i još jednom zatražili obeštećenje za noćne klubove i svadbene salone, koji i dalje ne rade.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...