UTRKA U NAORUŽAVANJU: Sjedinjene Države prodale oružje vrijedno 7,5 milijardi dolara, ovih pet zemalja svijeta kupilo je…

State Department odobrio je prodaju vojne opreme u vrijednosti od 7,48 milijardi dolara...

  • Svijet

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 1

...i to Francuskoj, Izraelu, Indoneziji, Argentini i Litvaniji.

"Ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je odobriti prodaju Francuskoj tri aviona E-2D Hawkeye i pripadajuću opremu u iznosu od dvije milijarde dolara", piše u izjavi američke Agencije za sigurnosnu i odbrambenu saradnju, prenosi Anadolija.

U drugom saopćenju ove agencije navedeno je da je Ministarstvo vanjskih poslova, također, odobrilo prodaju osam višenamjenskih vojnih helikoptera tipa MV-22 Osprey.

Mlazno gorivo za Izrael

Riječ je o pošiljci u vrijednosti od dvije milijarde dolara koja će biti isporučena Indoneziji.

Osim helikoptera, u ovom prodajnom paketu su i 24 rezervna motora, dva infracrvena radara, 20 sistema za upozoravanje na projektil i 20 radarskih prijemnika.

Odobreno je i da se Izraelu proda tri milijarde dolara vrijednih 990 miliona litara mlaznog goriva.

Litvaniji će biti prodano šest helikoptera tipa UH-60 Black Hawk, u vrijednosti od 380 miliona dolara, te Argentini 27 transportnih vozila tipa M1126 Stryker, u vrijednosti od 100 miliona dolara.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...