VARHELY POVODOM GODIŠNJICE GENOCIDA: "Nakon 25 godina hitnije je nego ikada prekinuti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina"

Evropski povjerenik za susjednu politiku i proširenje Oliver Varhelyi oglasio se uoči obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

  • Svijet

  • 07. Jul. 2020  

  • 0

"Srebrenički genocid je još uvijek otvorena rana u srcu Evrope. Podsjeća nas na našu zajedničku odgovornost da spriječimo da se genocid više nikada ne dogodi. Vrijednosti koje su tako dramatično narušene prije 25 godina sada su srž našeg angažmana na Zapadnom Balkanu", rekao je Varhelyi.

U svom obraćanju na online konferenciji "Sjećanje na Srebrenicu" kazao je kako je "genocid u Srebrenici najtragičniji događaj koji se dogodio na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata".

"Srebrenica nas poziva na odgovornost. Pravda se mora realizovati, a svi odgovorni za masakr se moraju suočiti s posljedicama svojih postupaka. Nakon 25 godina hitnije je nego ikada prekinuti nekažnjavanje počinitelja ratnih zločina", kazao je.

Varhelyi je poručio je kako na na Evropi da nauči lekciju iz Srebrenice i da srž njihovog djelovanja u BiH bude pravo na život, poštivanje ljudskog digniteta, slobode, demokratije i jednakosti.

"Evropska unija će nastaviti podržavati BiH na njenom evropskom putu, te uspostavljanju društva u kojem prevladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo. Kroz pristupni proces EU će nastaviti pratiti Zapadni Balkan ka pomirenju i regionalnoj saradnji kako bi izgradio mirnu i prosperitetnu budućnost za sve ljude u regiji", poručio je Varhelyi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...