OVAKO PLENKOVIĆ ZAHVALJUJE ČOVIĆU: Hrvatska razmatra ponovno uvođenje samoizolacije za građane BiH!

Govoreći o stanju u Srbiji i Bosni i Hercegovini, Capak je kazao kako se trenutno razmatra uvođenje samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja.

  • Regija

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 2

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je skori sastanak s kolegama iz Slovenije kako bi se dogovorili vezano uz prelazak granice i činjenicu da veliki broj turista u Hrvatsku dolazi upravo preko Slovenije. Govoreći o stanju u Srbiji i Bosni i Hercegovini, kazao je kako se trenutno razmatra uvođenje samoizolacije za građane koji dolaze iz tih zemalja.

“Odluku nismo još donijeli, ali ona je na stolu. Mi upozoravamo građane da ne idu u šopinge tamo jer je jeftinije, ali dakako da to nije slobodna granica nego se treba prijaviti na Enter Croatia i granična policija razmatra razlog ulaska u RH. Ako je on opravdan, onda se ti građani puštaju, a ako nema razloga, onda ne. Više od 50 % ljudi koji dođu na granicu, vraća se nazad”, dodao je Capak.

Hrvatska se već godinama na različite načine bori protiv jednodnevnih turista iz BiH, koji mahom dolaze iz Hercegovine. Tako su iz MUP-a Republike Hrvatske nedavno saopćili kako je dozvoljen ulazak turistima iz BiH koji će makar jednu noć prespavati u Hrvatskoj, uz dokaz o uplati turističkog aranžmana u putničkoj agenciji ili hotelu.

Pandemiju koronavirusom Hrvatska pokušava iskoristiti i u borbi protiv malograničog prometa, tj. masovnog odlaska Hrvata u BiH radi šopinga, jer su cijene u BiH neuporedivo niže zbog nižeg poreza na dodatnu vrijednost i nižih triškova rada. 

Podsjećamo, nekoliko dana pred izbore, Hrvatska je ukinula obavezu četrnaestodnevne samoizolacije za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova, ako dolaze među ostalim i "iz turističkih ili drugih poslovnih razloga", odnosno ako imaju uplaćen turistički aranžman.

No, analitičarima nije promakla činjenica da je Hrvatska zatvorila granice s BiH u trenutku kada je epidemiloška situacija u BiH bila vrlo povoljna, a da je odlučila otvoriti granice u trenutku kada je situacija s korona virusom bila alarmantna, kada se broj oboljenih u BiH doslovno udvostručio. Očito se u pozadini ove odluke krila izborna kalkuacija s glasovima Hrvata u BiH. 

Nekoliko dana nakon održanih izbora na kojim je Plenkovićev HDZ odnio veliku pobjedu, između ostalog i uz pomoć glasova bh. Hrvata, politika se ponovo mijenja - Hrvatska odlučuje zatvoriti granicu s BiH. 

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...