RUSIJA UHAPSILA BIVŠEG NOVINARA: Optužen da je bio špijun za zemlje NATO-a

Portparol Ruske svemirske agencije uhapšen je pod sumnjom za izdaju, javlja BBC.

  • Društvo

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 0

Iz Ruske svemirske agencije saoopćili su kako hapšenje bivšeg novinara Ivana Safronova, koji je radio kao njihov portparol, nije povezano s njegovim sadašnjim poslom.

FSB sumnjiči Safronova da je odavao klasificirane informacije

Ruska obavještajna služba FSB poručila je kako je Safronov optužen za špijunažu za zemlje NATO-a. Safronov je, kažu iz FSB-a, prikupljao klasificirane informacije o vojnim operacijama, odbrani i sigurnosti Rusije te ih prosljeđivao zemljama članicama NATO-a.

Prije nego što je postao portparol Ruske svemirske agencije, Safronov je radio kao vojni reporter za poslovne novine "Kommersant" i "Vedomosti". Sredinom maja zaposlio se u Ruskoj svemirskoj agenciji kao savjetnik direktora Dmitrija Rogozina.

Bivšem novinaru sada prijeti 20 godina zatvora

Bivšem novinaru sada prijeti kazna do 20 godina zatvora ako bude osuđen.

Prema neslužbenim informacijama, njegovo hapšenje vezano je za razdoblje dok je radio kao novinar. Prije godinu dana, FSB ga je pozvao na informativni razgovor, ali tada nisu sumnjali da je špijun.

No, u junu 2019. godine Safronov je objavio tekst u koautorstvu o ruskom dostavljanju oružja Egiptu. Članak je kasnije uklonjen sa stranica lista "Kommersanta". Nakon toga, Safronov je otpušten sa posla, jer je radio na tekstu o odlasku sa mjesta jednog visokog zvaničnika. Zbog toga je cijela politička redakcija dala otkaz u "Kommersantu".

I otac uhapšenog bio je vojni komentator

I Safronovljev otac bio je vojni komentator u "Kommersantu", a preminuo je 2007. godine nakon što je pao sa petog sprata jedne zgrade. U vrijeme smrti, Safronov stariji istraživao je tvrdnje o tome da Rusija prodaje oružje Siriji i Iranu. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...