VUČIĆ PORUČIO BOŠNJACIMA: "Želim najbliže odnose s vama, Srebrenica nije nešto čime Srbi smiju da se ponose..."

- Ali postoje stvari kojima se ni drugi ne mogu ponositi. Neka svi zločinci odgovaraju, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim bratskim i komšijskim odnosima – poručio je.

  • Politika

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 16

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je prokomentarisao podignute tenzije na relaciji Beograd – Sarajevo nakon jučerašnje presude Huseinu Mujanoviću na 10 godina zatvora za navodne ratne zločine pred Višim sudom u Beogradu.

- Veoma mi je stalo do dobrih odnosa s BiH, ali to ne znači da nemamo pravo da procesuiramo one koji su ubijali Srbe da bi zadovoljavali njihove interese. Svako ko je počinio ratni zločin mora odgovarati, bilo da je Srbin bilo da je Bošnjak. Sud koji je nezavisan je takvu odluku donio i tome nemam šta da dodam – rekao je Vučić.

On je zatim kazao da želi imati najbolje moguće odnose s Bošnjacima.

- Da li želimo najbliže odnose s Bošnjacima? Da. I dat ću sve od sebe da imamo takve odnose. Postoji u regionu potreba da nam svi lupaju šamare i da udaraju kao po džaku, a na to su ih neki ranije navikli i izvinjavali se – dodao je.

alt

Također je istakao da Srebrenica nije nešto čime Srbi smiju i mogu da se ponose.

- Ali postoje stvari kojima se ni drugi ne mogu ponositi. Neka svi zločinci odgovaraju, bez obzira kojoj naciji i vjeri pripadaju, a da naši narodi žive u najboljim bratskim i komšijskim odnosima – poručio je.

Podsjetimo, nakon što je Husein Mujanović osuđen na 10 godina uslijedila je diplomatska ofanziva s obje strane. Prvo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH uputilo protestnu notu kolegama u Srbiji, ali i zvaničnicima Evropske unije.

Zatim je ambasadorica BiH u Srbiji pozvana na konsultacije u Sarajevo, dok je Srbija pozvala svog ambasadora u BiH da dođe u Beograd na razgovor čime je izbjegao razgovor s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...