DOGOVOREN BUDŽET I MOSTAR, SPORNA KADROVSKA IMENOVANJA: Pogledajte integralne izjave Izetbegovića, Čovića i Dodika nakon današnjeg sastanka

Danas je u Istočnom Sarajevu održan sastanak lidera SDA, HDZ-a i SNSD-a, na kojem su Izetbegović, Čović i Dodik riješili spor oko budžeta i izbronih pravila za Mostar ali nisu uspjeli riješiti problem imenovanja čelnika državnih institucija.

  • Politika

  • 07. Jul. 2020  07. Jul. 2020

  • 8

Izetbegović, Čović i Dodik, razmatrali su tri tačke dnevnog reda: budžet BiH, izborna pravila za grad Mostar, te imenovanje čelnih ljudi u institucijama BiH. Oko prve i druge tačke dnevnog reda nije bilo većeg sporenja, no zapelo je oko međustranačke raspodjele čelnih pozicijma u istitucijama BiH. 

Čelnici vladajućih stranaka u BiH postigli su politički dogovor da se u državnom parlamentu tokom jula usvoji bidžet i time osigura organuzacija lokalnih izbora najesen, no čelnik HDZ BiH Dragan Čović smatra da te izbore ne može provoditi postojeća Izborna komisija.

Tri stranačka lidera dogovorila su se i da njihovi zastupnici u državnom parlamentu osiguraju usvajanje novih izbornih pravila za Mostar, koje su ranije usuglasili Čović i Izetbegović.

Prihvaćanjem tih pravila, odnosno izmjenama Izbornog zakona, Mostar bi po prvi puta nakon deset godina trebao dobiti novu vlast.

Stranački čelnicu su razgovarali i o deblokiranju postupka imenovanja čelnika važnih državnih agencija kao i novog ministra sugurnosti, no čini se da su ostali naa početnim pozicijama. 

Čović je kazao kako će HDZ BiH biti protiv imenovanja Cikotića.

"To su tražile naše braniteljske udruge i to ćemo ispoštovati", kazao je Čović.

Nakon održanog sastanka, Izetbegović, Čović i Dodik, obratilo si se novinarima a njihove tonske izjave možete pogledati u video prilozima ispod. 

 

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...