SANDRA BENČIĆ IZ ZELENO-LIJEVE KOALICIJE I PLATFORME MOŽEMO!: "Ono što smo napravili Bandiću ćemo napraviti i HDZ-u"

"Nekima smeta RF, neki nas zbog njih podržavaju. Ovi rezultati su pokazali da je jedino smisleno ujedinjenje cijele ljevice u ovakvu koaliciju", kaže Benčić

  • Regija

  • 07. Jul. 2020  

  • 0

Sandra Benčić iz Zeleno-lijeve koalicije i platforme Možemo! gostovala je u N1 Newsroomu i komentirala buduće planove i inicijative platforme, prenosi Index.hr.

Na tvrdnje nekih političkih aktera da će Možemo! teško održati svoje jedinstvo, Benčić kaže:

"Koalicija ovih stranaka je tri godine izdržala pritiske, ucjene i različite oblike politički nekorektnog postupanja od strane Milana Bandića, od capo di tutti capi, on nas nije uspio razjediniti, nije od nas dobio žetončiće, već ono što nije očekivao: pravu oporbu i poručujemo HDZ-u da ćemo to napraviti i njima", rekla je Benčić i komentirala postoji li unutar koalicije neslaganje s Radničkom frontom.

"Nekima smeta RF, neki nas zbog njih podržavaju. Ovi rezultati su pokazali da je jedino smisleno ujedinjenje cijele ljevice u ovakvu koaliciju, zagovaramo zajednički koalicijski okvir i za to ćemo se zalagati u saboru, postigli smo dogovor o ključnim prioritetima, RF nije problem, naša suradnja ne postoji od ove koalicije, poznajemo se 20 godina, prošli smo sito i rešeto, neka si netko ne dozvoljava laskanje da će nas razjediniti jer je smiješno i jer ne zna našu povijest. To ćemo pokazati."

Benčić kaže da platforma Možemo! ima drukčiju strukturu nego ostali

Benčić kaže, platforma Možemo! nema klasične hijerarhijske strukture, njihove su prakse suvremene.

"Mi danas imamo političke opcije u kojima članovi ne sudjeluju u ključnim odlukama. Mi imamo predstečajne izbore na temelju kojih se rade kandidacijske liste. Unosimo suvremene prakse, to što je to čudno našim okoštalim strankama koje 30 godina ponavljaju iste obrasce, to je njihov problem. Ako niste demokratični iznutra, kako ćete se zalagati za demokratična rješenja u saboru?" rekla je Benčić i odbacila usporedbe s Mostom po pitanju manjka klasične stranačke strukture.

"Oni programski nisu bili homogeni. Javno su govorili da nemaju svjetonazorske poglede, da će se baviti konkretnim pitanjima. Čim su došli u sabor, dočekala su ih svjetonazorska pitanja gdje su se rascijepali. Nisu glasačima rekli da su desna opcija, nisu znali za što i koga glasaju. Znam puno razočaranih jer im se to nije reklo, jer su im dali glas. Morate se jasno politički orijentirati, mi smo zeleno-lijeva koalicija."

Benčić kaže da je njihov prioritet u saboru izrada Zakona o obnovi grada Zagreba, zalagat će se da on ide u dva čitanja, da se provede stručna rasprava.

"Ako ćemo raditi do kraja ljeta svaki dan, možemo napraviti dobar zakon da se prije zime odradi sanacija i da počne ozbiljna obnova. Da se to radi pod nadzorom, da rukovodi struka."

Rekla što od njih može očekivati HDZ

Što se nove HDZ-ove vlade i njihove podrške tiče, Benčić je jasna:

"Mi vladu HDZ-a ne možemo podržati u bilo kojem smislu podrške njima kao vladi i stranci te cjelokupnom programu jer ne daje nadu da bi Hrvatska mogla napraviti zaokret. Rekli smo da, ako dođe neki dobar prijedlog propisa, programa, naravno da ćemo to podržati, nećemo biti protiv samo da budemo protiv, jedino je što nismo puno takvih prijedloga vidjeli. Zbog teških tema, poput koronakrize, zaštite prava radnika, trebat će širi konsenzus. Nadamo se da se HDZ neće ponašati solistički, kao kada su odbijali dobre amandmane oporbe, ako želimo kvalitetna rješenja i HDZ želi podršku u dobrim prijedlozima, morali bi se otvoriti sugestijama oporbe za što nikada nisu bili otvoreni."

Što se suradnje s ostatkom oporbe tiče, Benčić vjeruje da će sa socijaldemokratima surađivati na određenim temama, no inzistirat će da se oni promijene u odnosu prema radničkim pravima te nejednakosti i neravnopravnosti u ekonomskom smislu.

"Ljevica u saboru nije bila prava ljevica, nije se bavila kvalitetom života naših građana. Nezamislivo mi je da su svi dobivali plaću 16 tisuća kuna, a nisu se pitali koliko zarađuju žene koje im spremaju obrok za 18 kuna. Došli smo da pomaknemo taj spektar i počnemo se baviti pravim pitanjima ljevice", zaključuje Benčić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...