PURA NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Na brzinu napravite palentu s bijelim grahom, nećete pogriješiti… (VIDEO)

Naš današnji obrok sprema se za 36 minuta, donosimo recept za četiri osobe.

  • Gastro

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

SASTOJCI

400 g bijelog graha iz konzerve

1 glavica mladog kelja

400 g ocijeđenog pelati paradajza

2 lovorovog lista

1 glavica luka

1 svježa žuta paprika

4 režnja bijelog luka

1/2 kašikice sušene majčine dušice

1/2 kašikice mrvljene čili papričice

1 kašika accetto balsamica

800 ml povrtnog temeljca

150 g kukuruzne krupice

20 g naribanog parmezana

60 g maslaca

1 kašika sjeckanog peršina

maslinovo ulje

sol

PRIPREMA

Papriku očistimo i narežemo na kockice, listovima kelja odstranimo bijeli tvrdi dio i narežemo ih na trakice, dva režnja bijelog luka na listiće, a luk nasjeckamo.

U tavu iznad vatre, na 2-3 kašike ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckani luk, posolimo ga, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.

Nakon 3-4 minute, dodamo listiće bijelog luka, kockice paprike, narezane listove kelja, listove lovora, ocijeđeni paradajz pelat, sušenu majčinu dušicu, mrvljenu čili papričicu, ulijemo još malo maslinovog ulja, posolimo, prelijemo s 150 ml juhe, promiješamo, poklopimo i kuhamo na laganoj vatri.

Nakon 10 minuta kuhanja povrća, u lonac s vrelom juhom dodamo maslac, protisnemo preostali bijeli luk, promiješamo i pričekamo da se maslac rastopi.

Zatim polako dodajemo kukuruznu krupicu, stalno miješajući i kuhamo je po uputama na pakiranju.

U gotovu palentu dodamo sjeckani peršun i naribani sir parmezan, promiješamo i maknemo s vatre, a u lonac s povrćem dodamo ocijeđeni grah, ulijemo balzamičko sirće i malo maslinovog ulja, promiješamo te i njega maknemo s vatre.

Na tanjire rasporedimo palentu, preko nje stavimo kuhano povrće i poslužimo.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...