KATASTROFALNA SITUACIJA: U SAD-u više od TRI MILIONA ZARAŽENIH, Donald Trump poziva na otvaranje škola...

Potvrđeni broj zaraženih novim koronavirusom u SAD-u premašio je tri miliona, sve više saveznih država bilježi rekordan broj novih slučajeva, a Florida se suočava sa prijetećim manjkom bolničkih kreveta u jedinicama intenzivne njege.

  • Svijet

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Kalifornija, Havaji, Idaho, Missouri, Montana, Oklahoma i Teksas u utorak su zabilježili rekordan broj novozaraženih, s najvećim skokom u dvije najveće američke savezne države Teksasu i Kaliforniji, s više od 10.000 novih slučajeva u jednom danu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Samo u Teksasu broj hospitaliziranih pacijenata se u dvije sedmice više nego udvostručio.

U Njemačkoj umrlo 9.036 ljudi

Na Floridi je posebno teško stanje s bolničkim krevetima na intenzivnoj njezi nakon što je više od 40 bolnica u 25 od 67 okruga izvijestilo da su im kapaciteti dostigli maksimum.

Broj zaraženih je u porastu u 42 države, a bolešću Covid-19 pogođen je gotovo svaki 100. Amerikanac.

Od teške plućne bolesti uzrokovane virusom u SAD-u je do sada umrlo više od 131.000 ljudi, a samo u utorak 923 osobe.

Predsjednik Donald Trump, koji snažno zagovara pokretanje ekonomije te je pozvao Amerikance da se vrate uobičajenoj životnoj rutini, kazao je u utorak da će po pitanju početka nastave najesen njegova vlada vršiti pritisak na guvernere saveznih država da otvore škole.

Karantin u Victoriji

U Njemačkoj je Institut "Robert Koch" (RKI) javio da je broj zaraženih porastao na 187.341 te da je, s novih 12 smrtnih slučajeva, broj umrlih skočio na 9.036.

U međuvremenu su britanski naučnici upozorili da koronavirus izaziva rizik od oštećenja mozga.

Karantin u australskoj Victoriji

Istraživači Univerziteta u Londonu proučavali su 43 pacijenta i zaključili da bolest Covid-19 može izazvati neurološke komplikacije, uključujući psihozu i delirij.

U australskoj državi Victoriji, u kojoj je u ponoć počeo karantin, koji će oko 4,9 miliona ljudi ostaviti u kućama, potvrđena su 134 nova slučaja zaraze.

Australske vlasti razmatraju da ograniče broj svojih državljana koji se mogu vratiti u zemlju s obzirom na to da je otkriven veliki broj zaraženih koji su boravili u inostranstvu.

U Brazilu, čiji je predsjednik Jair Bolsonaro obolio od Covida-19, u srijedu su potvrđena 1.254 nova smrtna slučaja.

Time je broj umrlih u ovoj državi porastao na 66.741, kažu podaci Ministarstva zdravstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...