DIREKTOR FBI-ja, OTVORENO: Kina je najveća prijetnja za Sjedinjene Države, djela špijunaže i krađe kineske vlade predstavljaju...

Direktor američkog Federalnog istražnog bira (FBI) Christopher Wray izjavio je da djela špijunaže i krađe kineske vlade predstavljaju "najveću dugoročnu prijetnju" budućnosti Sjedinjenih Američkih Država.

  • Svijet

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 1

U Hudsonovom institutu u Washingtonu ocijenio je da je u pitanju višeslojna kampanja remećenja, prenosi Tanjug.

Dodao je da su se na meti Pekinga našli kineski državljani koji žive u inostranstvu, jer ih Kina pokušava primorati na povratak.

Naveo je da Kina pokušava kompromitirati američka istraživanja o koronavirusu.

'Želi biti jedina sila'

"Svi napori Kine usmjereni su na to da na bilo koji način postane jedina svjetska supersila", smatra Wray.

Govorio je i o navodnoj kineskoj kampanji ekonomske špijunaže, krađe podataka i novčanih krađa, kao i nelegalnih političkih aktivnosti, koristeći mito i ucjene radi utjecaja na američku politiku.

"Došli smo do tačke da svakih deset sati FBI otvara novi kontraobavještajni slučaj u vezi s Kinom", naveo je Wray.

Dodao je da se od skoro 5.000 aktivnih kontraobavještajnih slučajeva koji su u toku širom zemlje, skoro polovina odnosi na Kinu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...