I DOK JE RTS EMITOVAO AKCIONI FILM: Neustrašiva novinarka N1 izvještavala je iz grotla sinoćnjih protesta u Beogradu i zaslužila...

...sva moguća priznanja i nagrade, ako je to u ovoj profesiji uopšte važno.

  • Regija

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 7

Jelena Zorić, novinarka N1, postala je jedna od heroina sinoćnjeg protesta - fotka na kojoj sa lica mesta izvještava očiju otečenih od suzavca, preplavila je društvene mreže, a mnogi su je proglasili "definicijom pravog novinarstva".

Za portal Nova.rs otkriva kako je sve to izgledalo iz njene perspektive.

“Jelena Zorić sa N1, vrlo ubedljiva i hrabra. Sve ono najbolje u novinarskom smislu, ona je večeras izvukla”, to je samo jedan od komentara na Jelenino sinoćnje izvještavanje sa protesta pred Skupštinom.

Ona ih još nije vidjela, jer kako nam je otkrila, nema profil ni na jednoj društvenoj mreži, ali su je prijatelji probudili porukama.

“Još me boli glava od suzavca, ali mogu da kažem da je jedino što sam željela i, nadam se, uspjela, da izvještavam profesionalno, objektivno i nepristrano”, kaže Jelena Zorić za portal Nova.rs.

Strahovima, kaže, nije bilo mjesta, čak ni kad su stvari izmakle kontroli.

“Kad birate tu profesiju, ne razmišljate mnogo o strahu, ni snimatelj ne razmišlja o strahu”, kaže Jelena.

“Ono što ljudi zaboravljaju je da novinar jeste šef tima, ali u takvim situacijama snimatelj je sve. Čak i da ja ništa nisam pričala, slika je govorila za sebe. Meni je sinoć bila čast da radim s Aleksandrom Cvrkotićem i trudila sam se da ga dostojanstveno ispratim”, ističe novinarka.

Protest građana koji su se sinoć okupili na platou ispred Narodne skupštine Srbije, završen je neredima nakon što je policija suzavcem i šok-bombama pokušala da rastjera okupljene. Klečanje na vratu uhapšenih, mnogo suzavca, gaženje, šutiranje i udaranje, pendreci po leđima novinarki koje ukazuju pomoć povrijeđenima… sve to je bilans sinoćnje akcije policije protiv demonstranata.

Zanimljivo je da su se i novinarka Zorić, kao i druge kolege u jednom momentu našli na udaru policije, ali se brzo sve smirilo. 

I dok se Beogradom širila panika, smrad suzavca i šok-bombi, dok su gorjela vozila i kontejneri, RTS, Javni servis Srbije, emitovao je akcioni film.

(SB/NAP) 

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...