DUNJA MIJATOVIĆ NAKON DEŠAVANJA U BEOGRADU ŠOKIRANA: „Policijsko nasilje ili prekomjerna upotreba sile ne smiju se nikada tolerisati“

Nasilno rastjerivanje demonstranata od strane srbijanske policije u utorak u Beogradu izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava.

  • Politika

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Komesar Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović istaknula je da srbijanske vlasti "imaju obavezu" da provedu "efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih" za upotrebu prekomjerne policijske sile na protestima u Beogradu.

“Nasilno rastjerivanje demonstranata od strane srbijanske policije u utorak u Beogradu izaziva ozbiljnu zabrinutost za ljudska prava. Policijsko nasilje ili prekomjerna upotreba sile ne smiju se nikada tolerisati, čak i kada su operacije usmjerene na održavanje javnog reda tokom demonstracija, posebno složene i kada pripadnici policije izvršavaju svoje dužnosti u veoma napetoj situaciji”, napisala je ona na Facebooku.

Ona podsjeća da je to “dobro uspostavljen princip, koji je izričit i u Smjernicama o slobodi mirnog okupljanja iz 2019. godine koje su objavile Venecijanska komisija SE i OSCE/ODIHR”, prenosi Nova.rs.

“Srbijanske vlasti imaju obavezu da provedu efikasne istrage radi utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja odgovornih, u skladu s relevantnom sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava i Smjernicama o iskorjenjivanju nekažnjivosti za teška kršenja ljudskih prava koje je 2011. usvojio Komitet ministara SE”, navela je Dunja Mijatović.

Mijatović je, također, istaknula da vlasti “moraju da osiguraju da osobe koje tvrde da su žrtve policijskog kršenja zakona, mogu da podnesu žalbu radi dobijanja odštete”.

“Pokazivanje nulte tolerancije prema pripadnicima policije koji krše profesionalnu etiku ili krivični zakon je od presudnog značaja za sprečavanje nekažnjavanja i za jačanje povjerenja javnosti u policiju i njen rad na zaštiti građana”, dodala je Dunja Mijatović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...