DOBOJ PRKOSI KORONI: Fabrika vrijedna 12 miliona KM počinje raditi u septembru

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da su investitorima na raspolaganje stavili sve svoje kapaciteta od kako su upoznati o ovom projektu.

  • Ekonomija

  • 08. Jul. 2020  08. Jul. 2020

  • 0

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je danas Fabriku za pocinčavanje “Dobojineks” iz Rudanke, koja će od septembra početi sa radom i zapošljavati 150 radnika i najavio podršku Vlade Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke da bi bila okončana kompletna investicija od 12.000.000 KM.

Predstavnik “Dobojineksa” Dragan Đuranović istakao je da je riječ o fabrici za toplotno pocinčavanje metalnih konstrukcija koja u septembru treba da bude puštena u pogon.

“Planiramo da za mjesec dana uposlimo 102 radnika u trenutno dvije smjene”, rekao je Đuranović i naveo da će pogon u narednom periodu biti organizovan brigadno u četiri smjene, sa dodatnih 45 radnika.

Đuranović je rekao da će njihovi proizvodi biti plasirani na tržište BiH i zemalja regiona, ističući da zahvaljujući reputaciji koju je nekadašnja dobojska cinkaona imala u bivšoj Jugoslaviji već imaju upite za saradnju preduzeća sa Bliskog istoka.

Jedan od ukupno pet suvlasnika “Dobojineksa” Mijo Ćosić iz opštine Usora u Federaciji BiH rekao je da je cinkaona najprofitabilnija investicija i grana u metalskoj industriji i najavio otvaranje novih pogona koji će se naslanjati na cinkaonu.

On je pozvao i druge investitore da ulažu u Doboj.

Ministar Petričević je rekao novinarima da je Vlada Republike Srpske spremna da ponudi određen vid kreditne pomoći iz Garantnog fonda, a po zahtjevu suvlasnika ovog preduzeća, da bi bila okončana kompletna investicija u koju je uloženo 12.000.000 KM.

“Kreditne linije koje su otvorene od Garantnog fonda mogu da budu jedan od pokretača privrede, od ovakvih novoosnovanih, pa do svih drugih kojima su potrebna sredstva za pokretanje poslovne aktivnosti u ovom vremenu”, istakao je Petričević.

On je najavio da se za petnaestak dana na tržištu trebaju pojaviti kreditne linije Garantnog fonda, i to 30.000 KM za mala preduzeća, 100.000 KM za srednja i 250.000 KM za velika preduzeća.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da su investitorima na raspolaganje stavili sve svoje kapaciteta od kako su upoznati o ovom projektu.

Ističući značaj ove cinkaone za Doboj i za Republiku Srpsku, Vrhovac je naglasio da će pokretanjem proizvodnje “Dobojineks” biti u rangu pet najvećih na Balkanu.

“Stavili smo se na raspolaganje – savjetovanjem, omogućavanjem svojih finansijskih sredstava koja bi bila potrebna za završetak ove cinkaone”, naveo je Vrhovac.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević izrazio je zadovoljstvo zbog novih zapošljavanja i obnavljanja rada cinkaone u Doboju koja je nekada bila najveća na Balkanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...