ZNATNO JEFTINIJE: Iz BiH se u Crnu Goru može i s...

...negativnim testom od dvadesetak eura.

  • Vijesti

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Građani Bosne i Hercegovine u Crnu Goru mogu da uđu s negativnim testom na virus Covid-19, koji može biti PCR, ali i značajno jeftiniji serološki test, objašnjeno je jučer na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje Herceg-Novi.

Institut za javno zdravlje Crne Gore priznaje negativan PCR test, ELISA serološki test ili ECLIA test, s tim da je važno da test bude urađen u za to akreditovanom laboratoriju, istaknula je sanitarna inspektorka Karmela Mujičić.

“Kada su u pitanju razlike između testova koje priznaje Institut za javno zdravlje Crne Gore, značajna je ona u cijeni, jer PCR košta oko stotinu eura, dok serološki možete uraditi za dvadesetak eura. Osim toga, važna stavka je i vrijeme potrebno da stignu rezultati, koje je za serološki test najčešće znatno kraće, do nekoliko sati”, kazala je ona, prenosi CdM.

Kako je informisala Mujičić, PCR testove građani Bosne i Hercegovine mogu uraditi samo u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli, ali se ELISA serološki test može uraditi i u laboratorijima u drugim gradovima, recimo u Trebinju.

”To znači da ljudi iz Crne Gore koji idu u Bosnu i Hercegovinu, recimo poslovno u Trebinje, mogu u tom gradu završiti posao, uraditi test za nekoliko sati i vratiti se nazad”, objasnila je Mujičić.

Takozvani “brzi testovi” na Covid-19 koji su se odnedavno pojavili na tržištu, nisu validni, jer se smatra da je riječ o neopuzdanoj metodi.

"Osjetljivost i specifičnost PCR testa i seroloških ispitivanja ELISA metodom mnogo su veći, a izvode se detaljnije i preciznije u odnosu na “brze testove”.

PCR test služi za detektovanje virusa i radi se na osnovu brisa iz nosa i ždrijela, dok se serološki test radi iz krvi i on otkriva antitijela, tačnije konstatuje odgovor organizma na eventualno prisustvo virusa”, objasnila je ona.

Države iz kojih je u ovom trenutku moguć dolazak u Crnu Goru uz negativne rezultate PCR, ELISA (negativan Igm) ili ECLIA testa na Covid-19 su Bosna i Hercegovina, Albanija, Kosovo, Izrael, Singapur i Kanada.

Vrijedi podsjetiti, Crna Gora je sve zemlje podijelila u tri kategorije i, u odnosu na to, odredila režim za ulazak građana tih država.

Takozvane zelene zemlje su one iz kojih se u Crnu Goru može ući bez dodatnih ograničenja, ”žute” iz kojih je za ulazak neophodan negativan test na virus Covid-19, dok je za one koji ulaze iz ”crvenih zemalja”, obavezno određivanje mjere samoizolacije ili karantina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...