DVA NAČINA SU DOVOLJNA: Provjerite koliko memorije ima vaš računar s Windowsom...

Pokazat ćemo vam kako brzo i jednostavno provjeriti koliko memorije ima na disku vašeg računara sa Microsoftovim operativnim sistemom.

  • HiTec

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

Bez obzira na to kakan računar s operativnim sistemom Windows imate - stolni, prijenosni ili tablet - u njemu je bar jedan disk s memorijom za pohranu aplikacija, postavki i podataka.

Nije važno koristite li klasični čvrsti disk ili noviji SSD. U oba slučaja postoje dva načina kako provjeriti memoriju računara.

Evo uputa korak po korak.

Kako provjeriti memoriju u Windowsu koristeći File Explorer

Otvorite bilo koju mapu kako biste pokrenuli File Explorer (ili pritisnite zajedno tipke Windows i E).

U navigaciji s desne strane kliknite This PC. Možete i utipkati This PC u tekstualnu kućicu pri vrhu mape.

Trebao bi se pojaviti prikaz svih čvrstih diskova povezanih s vašim računarom, kao i koliko je memorije na raspolaganju za svaki od njih.

Kako provjeriti memoriju u Windowsu koristeći Settings

Kliknite dugme Start pa zatim Settings (sličica zupčanika).

Kliknite System pa zatim na lijevoj strani Storage.

Trebale bi se pojaviti pojedinosti o glavnom čvrstom disku (s oznakom C:), s prikazom podataka o tome koliko je memorije zauzeto, a koliko slobodno. Kliknete li bilo koju kategoriju, pojavit će se dodatne opcije upravljanja.

Za pregled stanja memorije na drugim diskovima skrolajte prema dolje i kliknite View storage usage on other drives. Za njih su, također, dostupne dodatne opcije.

(Tportal)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...