NEVJEROVATAN APSURD U PARLAMENTU BiH: "Pozicija koja je predložila budžet, glasa protiv njega"

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić ocijenio je da neusvajanjem Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu predstavnici SNSD-a i HDZ-a pokušavaju rušiti legalno izabran sastav Centralne izborne komisije.

  • Mini market

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 1

- Žele onemogućiti finansijski okvir CIK-u da uđe u nastavak aktivnosti u vezi s organiziranjem lokalnih izbora. Ovog puta su iskoristili budžet kao alat za prolongiranje daljnjih aktivnosti - rekao je Đonlagić.

Smatra da je ponovo na sceni "rušenje državnih institucija, jer ne mogu da prežale što nemaju politički utjecaj na sastav CIK-a".

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatran u prvom čitanju, upućen je Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u Bosni i Hercegovini Nebojša Radmanović kazao je danas da na sjednici tog doma nije usvojen dugo očekivani Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

- Bez obzira na to što smo bili optimistični i mislili da ćemo to završiti danas, to se nije desilo, ali nije u potpunosti propalo. Nije postojala entitetska većina - istaknuo je Radmanović te izrazio nadu da će se to desiti u narednih sedam dana.

Naglasio je da je SNSD bio protiv budžeta, jer nisu ispoštovani dogovori koje su ranije imali.

- U budžetu je bilo dosta propusta, nije se moglo dogovoriti da se ti propusti uklone, a nije se uspjelo dogovoriti ni oko drugih vrlo važnih stvari za BiH. Zbog toga je danas rezultat ovakav, a koji mnoge stvari dovodi u pitanje ukoliko to u toku naredne sedmice ne riješimo - rekao je Radmanović.

Poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da svi oni koji su danas glasali protiv Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ne žele da se održe lokalni izbori.

- Pribojavali smo se da će SNSD i HDZ i dalje osporavati zakonitost izbora Centralne izborne komisije - kazao je Osmanović.

Istaknuo je da te dvije stranke sudjeluju u radu Vijeća ministara BiH koje je Predsjedništvu BiH dostavilo Prijedlog budžeta.

Smatra neprimjerenim da pozicija koja je predložila budžet, glasa protiv njega.

Osmanović je istaknuo da je simptomatično i to što opozicija nije htjela podržati budžet, naglasivši čak da nisu imali ni predložene amandmane.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...