POLOŽENI TABUTI DEVET ŽRTAVA GENOCIDA U SREBRENICI: Porodice se opraštaju od najmilijih

Jecaji odzvanjaju halom bivše Fabrike akumulatora u kompleksu Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, gdje su položeni zeleni tabuti devet žrtava genocida, počinjenog u ljeto 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Vijesti

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 1

Majke, sestre, kćerke, očevi i braća miluju tabute u kojima se nalaze posmrtni ostaci srebreničkih muškaraca koje su tog kobnog jula prije 25 godina planski ubijale vojne, paravojne i policijske formacije iz bh. entiteta Republike Srpske i Srbije.

Teška je svaka riječ koju izgovore kroz suze, teška je svaka njihova priča o tragediji koja ih je zadesila.

Sead, Alija, Hasan, Hasib, Zuhdija, Bajro, Ibrahim, Salko i Kemal poredani su jedan do drugoga. Svjedoče o najvećem masovnom stradanju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.

Hasiba, supruga Kemala Musića, koji će biti ukopan na dženazi 11. jula, miluje zeleni tabut dok se oprašta od supruga koji je ubijen u srebreničkom genocidu.

Nestao je 11. jula 1995. godine na području Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su 1999. ekshumirani iz dvije masovne grobnice na području Kozluka i Zvornika. Zvanično je identifikovan 2006., ali se porodica tek danas, 14 godina poslije, odlučila na njegov ukop.

"Ovo mi je muž. Pronađen je u Čančarima i Kozluku", kroz suze govori Hasiba.

Bit će ukopano nekompletno tijelo. Hasibu boli tužna sudbina supruga i svega se sjeća kao da je jučer bilo.

"Kao da je jučer bilo, teško je. Ukopala sam djevera", dodala je Hasiba.

Na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, u mezarju Memorijalnog centra bit će ukopano devet žrtava.

Salko Ibišević je najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana u mezarju Memorijalnog centra. Imao je samo 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Hasan (Alije) Pezić iz mjesta Pustoše kod Vlasenice. On je imao 70 godina kada je ubijen, a nestao je 1995. na području Kozluka. Njegovo tijelo je 1999. godine ekshumirano iz masovne grobnice u Kozluku.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...