REZOLUTNA PORUKA DŽAFEROVIĆA: "Donijeti zakon o zabrani negiranja genocida, makar i nametanjem visokog predstavnika"; Evo i šta je Inzko obećao prošle godine o tom zakonu

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, danas je u Sarajevu nakon ispraćaja tabuta devet žrtava genocida u Srebrenici naglasio da je neophodno u BiH donijeti zakon o zabrani negiranja genocida pa makar i nametanjem međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, prenosi Anadolu Agency (AA).

  • Društvo

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 1

Džaferović je kazao da će se uvijek sjećati žrtava genocida, odavati im poštovanje, baš onako kako to treba da radi civilizirani svijet. Zahvalio je i brojnim zvaničnicima iz cijelog svijeta koji su uputili poruke, koje će 11. jula na komemoraciji biti prikazane.

“Odnos prema prošlosti treba da bude ispravno shvaćen od svih, i u BiH, i u regionu. Nažalost, danas i u BiH, i u regionu imamo problem sa politikama i s elitama koje ne žele da poštuju žrtve genocida, ne žele da ima odaju poštovanje, ne žele da poštuju presude Međunarodnog suda pravde i Haškog krivičnog tribunala. To je preduvjet. Odavanje poštovanja žrtvama, poštivanje presuda međunarodnih sudova, poštivanje žrtava genocida, priznanje genocida, preduvjet je za sve buduće odnose i u BiH, i u regionu. Očekujem i želim da dođe to vrijeme kada će oni koji danas negiraju genocid, prestati s tim. Oni koji veličaju zločince, koji su počinili ovaj genocid, da prestanu s tim, da, jednostavno, onda, na bazi istine, na bazi pravde, jednog općeg poštovanja prema tom jednom gnusnom necivilizacijskom činu, kao što je genocid, nakon toga nastavimo da gradimo naše odnose u BiH i u regionu“, kazao je Džaferović.

Istaknuo je i da je problem što postoji zavjera šutnje te je pozvao sve one koji znaju gdje su masovne grobnice, da olakšaju i sebi i porodicama žrtava i kažu gdje su ostaci ubijenih u genocidu.

“Problem je i u tome što je za genocid u Srebrenici odgovarala samo nekolicina visokorangiranih vojnih i policijskih autoriteta iz tog vremena. Gdje su ostali, gdje su brojni izvršioci? Masa je onih koji su na ovaj ili na onaj način učestvovali u tom gnusnom anticivilizacijskom činu – genocidu. I oni moraju svi doći pred lice pravde“, poručio je Džaferović.

Dodao je da je veoma važno da BiH dobije zakon o zabrani negiranja genocida koji je mnogo puta do sada odbačen u Parlamentarnoj skupštini BiH.

“To je minimum koji treba uraditi prema žrtvama. To je minimum koji trebamo uraditi zbog svih nas koji živimo u BiH. Nažalost, političke snage koje negiraju genocid, koje veličaju zločince, ne dozvoljavaju da to uradimo u parlamentarnoj proceduri. Imaju ključ u rukama kada je u pitanju donošenje odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zbog toga smatram da je visoki predstavnik već davno trebao proglasiti taj zakon, ako ništa, evo prilike ovih dana da to uradi“, rekao je Džaferović.

Objasnio je da će se u narednih dan-dva obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda sa zahtjevom da se takav zakon u BiH donese.

“Poslao sam takvu vrstu videoporuke, koja će biti prikazana. To je minimum koji zaslužuju i koji traže žrtve genocida u Srebrenici. To je radi budućnosti i onih koji danas negiraju genocid“, smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH te naglašava da je trenutak da međunarodna zajednica preko visokog predstavnika nametne takav zakon.

Podsjećamo, visoki predstavnik Valentin Inzko je prošle godine, u specijalnoj emisiji na N1 iz Potočara, kazao da će se zalagati da se u Parlamentu Bosne i Hercegovine donese zakon o negiranju genocida, te naveo da ćemo ove godine, na 25. godišnjicu genocida, "sigurno imati takav zakon".

"Ovo pitanje zaslužuje da bude riješeno za dobrobit svih preživjelih i žrtava. Upravo ovih dana vidimo koliki je značaj suočavanja sa prošlošću na ispravan i častan način u Jerusalemu, gdje su se okupili svjetski čelnici, uključujući predsjednike Putina, Macrona, Komšića... Međutim, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, fokus je na Parlamentu, koji još uvijek ima vremena da uloži dodatni napor. Kao što često naglašavamo, dobra domaća rješenja su najbolja za ovu zemlju", kazali su danas iz OHR-a za N1.

Na upit da li će Inzko nametnuti zakon o negiranju genocida, iz Ureda visokog predstavnika su tada naveli da, po pravilu, nikada ne spekuliraju o mogućim potezima visokog predstavnika, odnosno OHR-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...