KISIĆ-TEPAVČEVIĆ, U VUČIĆEVO IME: "Policijski sat kraći od 14 dana NE DAJE dugoročne efekte"

Policijski sat kraći od 14 dana ne daje dugoročne efekte, već samo kratkoročne, što je bilo neophodno na početku epidemije, navodi dr. Darija Kisić-Tepavčević.

  • Regija

  • 09. Jul. 2020  09. Jul. 2020

  • 0

- Većina zemalja sada pooštrava mjere, u skladu s tim, mi smo poptuno zabranili javna okupljanja koja broje više od 10 osoba, limitiran je i broj osoba koje mogu da budu u zatvorenim prostorima - kaže srbijanska doktorica Darija Kisić-Tepavčević za "Fokus".

Mjere važe samo za teritoriju Beograda, ali odluke se, prema njenim riječima, donose u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju pa o mjerama odlučuju lokalne samouprave.

Ona je odgovorila zašto nije uveden policijski sat.

- Takva vrsta zabrane je imala smisla u momentu prvog uzlaznog toka, kada smo htjeli da zaštitimo najstarije i najugroženije sugrađane. Izvjesno je da će epidemija da traje i da ćemo dugo morati da se borimo s Covidom-19. Bolest je prevazišla zdravstvena pitanja - rekla je Kisić-Tepavčević.

Ono što bi, smatra ona, dalo najviše efekta, da svi budu u karantinu 14 dana, to nije održivo.

- Moramo da prihvatimo činjenicu da moramo da budemo jedan organizovan tim - dodaje Kisić-Tepavčević.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se policijski sat ipak uvede, ona navodi da svako zatvaranje ispod 14 dana ne daje rezultate.

Mjere izolovanih dana u karantinu ne daje efekte dugoročno, kratkoročno daje ako se želi postići nešto – nabaviti respiratore i opremu, navodi ona i objašnjava da je to i urađeno na početku epidemije, kada je ta mjera bila neophodna.

Kada su u pitanju protesti, ona navodi da svako okupljanje ljudi jeste faktor rizika.

- Masovna okupljanja za vrijeme pandemije jesu faktor rizika i moraju se izbjegavati. Svako mora da zna da je to faktor visokog rizika - objašnjava ona, prenosi B92.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...