UGLEDNA DOKTORICA DOKMANOVIĆ: "Koža sve pamti, zato obratite pažnju na ove dvije stvari" (VIDEO)

Ljeto je doba godine kada je izlaganje suncu najveće i kada se građani pripremaju za odlazak na odmor. Na sunčevo zračenje uglavnom obraćamo pažnju najviše kada idemo na more, međutim zaboravljamo da smo sunčevom zračenju izloženi tokom cijele godine!

  • Zdravlje

  • 10. Jul. 2020  10. Jul. 2020

  • 0

Dermatovenerolog, dr. Nevenka Dokmanović savjetuje da, kada kupujete kreme, one budu sa SPF faktorom od minimum 30 i za one sa svjetlijom puti od 50. Druga bitna stvar je da obratite pažnju šta je na oznaci za kremu: da li ona podjednako štiti od UVA, UVB i infracrvenih A-zraka.

"UVA i UVB zraci čine od 6 do 7 odsto ukupnog zračenja koje dolazi do naše kože. Infracrveni zraci čine oko 56 odsto, između je mali procent koji otpada na vidljivu svjetlost. UVA i UVB prolaze kroz najpovršnije slojeve kože, dok infarcrveni prolaze kroz cijelu kožu do potkožnog masnog tkiva. Prolazeći kroz cijelu kožu, oni uništavaju kolgen, elastin, hijaluronsku kiselinu, ali i oštećuju fibroblaste ćelije koje su odgovorne za zarastanje rana tako da zbog toga imamo ubrzan proces starenja kože, usporavanja reparacije, odnosno zarastanja kože", kaže dr. Dokmanović.

Ona je istaknula i to da se od pretjeranog sunčanja i zloupotrebe solarija javlja hiperpigmentacija kože, jer koža sve 'pamti'. Hiperpigmentacije se u 99 odsto slučajeva javljaju kod žena zbog hormonalne konstitucije. Veoma često se javljaju u trudnoći, ali spontano prolaze u narednih godinu i po dana, a neke ne prođu, pa moraju da se liječe. To se liječi kombinovanjem dvije vrste lasera.

Koja su pravila ponašanja na suncu, pogledajte u sljedećem videoprilogu:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...