DIREKTNO IZ BERLINA: Član Predsjedništva BiH Željko Komšić obratio se prisutnima, u prvim redovima Michael Brand, Christian Schwarz-Schilling...

U crkvi cara Wilhelma, razorenoj u ratu i poznatoj pod nazivom Crkva sjećanja (Gedächtniskirche) u centru Berlina, koja je historijsko i mjesto pomirenja, uz klavirsku izvedbu pjesme "Što te nema" obilježeno je 25 godina od genocida u Srebrenici.

  • Vijesti

  • 10. Jul. 2020  10. Jul. 2020

  • 2

Komemoraciji su prisustvovali član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, poslanik u Bundestagu Michael Brand, državna ministrica pri Ministarstvu vanjskih poslova Michele-Jasmin Münterfering, bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, poslanik CSU-a Christian Schmidt i mnogi drugi njemački političari koji su se pojavili bez obzira na pandemiju koronavirusa.

Potresan govor održala je preživjela iz Srebrenice Hedija Krdžić, koja je ostala bez muža, oca i drugih članova porodice, koja sada sa jedinom kćerkom Eminom živi u Berlinu.

Ambasadorica BiH Jadranka Vimbow citirala je izreku: “Oni koji ne osude svoju prošlost, prošlost će im se ponoviti.”

"Žrtve su pokazale ruku pomirenja, ali pomirenje bez istine je uvod u nove tragedije", istaknuo je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Ne smijemo pasivno gledati kako se širi nacionalizam. Vidjeli smo sta se desilo na Balkanu. Tamo se sada genocid negira. Historija EU je historija pomirenja nakon svih ratova. To želimo i za BiH. U mirovni projekt Evrope spada i zapadni Balkan”, kazala je Michelle Münterfering.

Upućen je apel djece Srebrenice UN-u, državnicima i organizacijama iz cijelog svijeta.

"Krišćani imaju razlog da mole za oprost", rekao je u molitvi svećenik Carsten Bolz, kojom je, skupa s imamom Aldinom ef. Kusurom, molio da se Srebrenica nikome i nikada ne desi, čime je komemoracija okončana.

Opširnije čitajte na DW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...