"KO TEBE PENDREKOM, TI NJEGA REVOLUCIJOM": Protest u Novom Sadu počeo minutom šutnje za žrtve koronavirusa, okupili se i...

Građani podsjećaju jedni druge da čim primjete neku incidentnu situaciju odmah sjednu i na taj način pokažu da se protive nasilju.

  • Regija

  • 10. Jul. 2020  10. Jul. 2020

  • 0

Protesti zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv epidemije koronavirusa, nastavljeni su u nekoliko gradova širom Srbije. Četvrti dan protesta za sada protiče mirno, prenosi Blic.

Prvi su na ulice izašli Novosađani. Treći dan zaredom okupili su se građani na Trgu slobode kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom u zemlji.

Protestni skup počeo je minutom šutnje za sve preminule od koronavirusa a među učesnicima protesta prenosi se glas da ne nasjedaju na bilo kakve provokacije niti pozive za rušenje bilo čega niti napad na bilo koga, ističući da je ovo miran protest.

Građani podsjećaju jedni druge da čim primjete neku incidentnu situaciju odmah sjednu i na taj način pokažu da se protive nasilju.

Na Trgu slobode je i Miran Pogačar, aktivista Združene akcije "Krov nad glavom" koji je uhapšen u srijedu uveče nakon protesta u Novom Sadu kada je demolirana Gradska kuća u centru grada.

On je pušten jutros da se brani sa slobode nakon saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu koje ga tereti za krivično djelo nasilničko ponašanje, što on kategorički opovrgava uz napomenu da za to postoje video snimci i brojni svjedoci da nije učestvovao niti pozivao na nasilje i demoliranje.

Okupljenima je poručeno da su zahtjevi demonstranata ostavke direktora policije Vladimira Rebića, ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, ministra zdravlja Zlatibora Lončara, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i članova Kriznog štaba.

Demonstranti su nešto prije 19.00 sati krenuli u protestnu šetnju novosadskim ulicama.

Protest i u Valjevu

Nekoliko desetina Valjevaca i večeras se okupilo na Gradskom trgu, izražavajući na ovaj način podršku demonstracijama u Beogradu. Protest je miran, građani sjede i protestuju pištaljkama i vuvuzelama. Govornika i pisanih parola nema, a sem sporadično u civilu, nema ni pripadnika policije.

Podsjetimo, protest zbog, najprije najave da bi mogao da bude uveden policijski čas a kasnije zbog nezadovoljstva načinom na koji se država bori protiv pandemije koronavirusa, počeo je u srijedu, 7. jula, u Beogradu, a potom se proširio na ostale gradove.

Prva dva dana na ulicama prijestonice odvijali su se žestoki sukobi policije i demonstranata. Povrijeđeno je više od 110 pripadnika policije i nekoliko desetina demonstranata. Sinoć, pak, bilo je uglavnom mirno u gradovima širom Srbije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...