NE SMIJU NI NOS POMOLITI IZ SARAJEVA: Konaković, Nikšić, Kojović...obećali pa slagali da će slijedeći protesti biti van Sarajeva!

Kada je krajem maja ove godine u Sarajevu, održan protest opozicije predvođen Mirsadom Hadžikadićem i njegovom Platformom za progres, lider Naroda i pravde, Elmedin Konaković javno je obećao da će sljedeći protest biti izvan Sarajeva. No, nije održao dato obećanje.

  • Politika

  • 10. Jul. 2020  10. Jul. 2020

  • 3

„Ako  CIK krene u avanturu odgađanja izbora - radimo na protestima u cijeloj BiH, ne samo u FBiH, nego i u RS. Ovo je jedan od protesta. Vjerujte da će ih biti mnogo. Da će biti masovni. Izbora mora biti, 'mostarizacije' ne smije biti“- rekao je Konaković.

Slično obećanje u maju dali su i lideri ostalih opozicionih partija, Nermin Nikšić, Predrag Kojović, Mirsad Hadžikadić...

No, uprkos datom obećanju, opozicija će se ponovo ukupiti u Sarajevu, nezadovoljna činjenicom da nije usvojen budžet institucija BiH i da nije osiguran novac za provedbu lokalnih izbora na jesen ove godine. Iako je svima poznato da budžet nije usvojen zbog protivljenja zastupnika SNSD-a i HDZ-a, opozicione partije ne pomišljaju održati proteste ni u Banjoj Luci ni u Mostaru, gdje stoluju Milorad Dodik i Dragan Čović.

BN TV piše da vlast RS ne dopušta održavanje bilo kakvih protestnih skupova na Trgu Krajine u centru Banja Luke, šta više, svako ko se na trgu policiji samo učini sumnjiv – biva priveden!

„Vlasti u Republici Srpskoj se boje naroda, jer kad samo nekoliko hiljada građana izađe na ulice u Banja Luci, to je kao da u Beogradu izađu stotine ili desetine hiljada, i upravo zato se ruši svaki bunt građana. Zanimljivo je da su svi autoritarni režimi, od osamdesetih godina padali zbog naroda i bunta", kaže za BN TV Darko Kuzmanović, politički analitičar.

Iz nevladinog sektora poručuju da se sve zemlje u regionu ugledaju jedna na drugu, te da su sve primjeri autokratskih sistema koji ne dozvoljavaju građanima da misle drugačije, ali da primjer Republike Srpske i Pravde za Davida to najočiglednije prikazuje.

„Mi imamo situaciju da su isto ljudi godinama na vlasti. Oni su uspostavili kontrolu nad institucijama koje bi trebalo njih da drže odgovornim, uključujući pravosuđe i znaju da nikad neće odgovarati nizašta. S druge strane, izborni sistem su prilagodili sebi tako da ih građani ne mogu pobijediti na izborima", poručuje Ivana Korajlić iz Transparency Internationala.

BN TV piše da na Trgu Krajine u Banja Luci nisu dozvoljene ni pres konferencije, a primjer je nedavno privođenje nekoliko članova grupe Pravda za Davida. Čak su i na konferenciji za medije koju su nakon toga održali predstavnici gradske i republičke opozicije, legitimisani organizatori događaja za medije.

Opozicione partije ustručavaju se prognizirati proteste u Mostaru zbog visokog rizika da se takav skup pretvori u međunacionalnu provokaciju. Mostar je još „nezreo“ za takav oblik političkog angažmana.

U takvim okolnostima, konformistička opozicija predvođena Konakovićem, Nikišem, Kojovićem... ne želi ništa rizikovati pa će pogaziti datu riječ i ponovo protestirati u Sarajevu na svekoliko zadovoljstvo stvarnih krivaca - Dodika i Čovića.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...