PRAVO JE VRIJEME ZA AKCIJU: Ne morate odmah žuriti u servis, evo kako sami možete očistiti klima-uređaj i dezinficirati kabinu vozila…

Osjetite li neugodan miris iz svog klima-uređaja, možete i sami provesti dezinfekciju.

  • Auto

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 0

Štoviše, povremeno bi to bilo dobro učiniti i zbog samog čišćenja sistema od gljivica i bakterija koje se tamo nastanjuju.

Zbog njih možete razviti simptome slične prehladi.

Jedna od opcija je odvesti automobil na servis i prepustiti posao stručnjacima, ali ako, pak, nemate vremena, dezinfekciju klima-uređaja možete učiniti i samostalno.

Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje treba staviti na pod vozila, kod suvozačevog mjesta, ispod njega stavite krpu veće površine ili ručnik. Uključite ga, uključite i klima-uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju zraka. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta.

Klima-uređaj možete čistiti i posebnom pjenom, ali to je malo kompleksnije. Morate, naime, izvaditi filter klime te manji dio sadržaja isprazniti na isparivač klima-uređaja, a već dio u sve ventilacijske otvore – pomoću cjevčice koja ide uz pjenu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacijske otvore vozila.

Pustite pola sata da pjena djeluje i potom uključite motor te uključite klima-uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacijski otvori moraju biti otvoreni. Preporučljivo je mijenjati filter kabine dvaput godišnje ili barem jedanput u proljeće. Nečistoće koje se nakupe na filteru, smanjuju protok zraka i efikasnost rada ventilacijskog sistema.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...