HERCEGOVINA DOBILA NOVOG BISKUPA: Evo ko će zamijeniti Ratka Perića

Kaže kako ne treba pred njega stavljati nekakva velika očekivanja te se nadati radikalnim iskoracima i zaokretima.

  • Društvo

  • 11. Jul. 2020  11. Jul. 2020

  • 1

Hercegovina je dobila novog biskupa, koji u Mostar dolazi iz susjedne Republike Hrvatske i zauzima mjesto dosadašnjeg biskupa Ratka Perića.

Odlukom pape Franje i Vatikana aktuelni hvarski biskup Petar Palić preuzima funkciju mostarsko-duvanjskog biskupa i trebinjsko-mrkanjskog administratora Ratka Perića.

Nakon što je tačno u podne istekao medijski embargo na objavu ove vijesti, smjenu crkvenih poglavara u Hercegovini je komentarisao bivši franjevac, teolog i društveni analitičar Dalibor Dado Milas.

- Ako se uzme u obzir stanje Crkve u Hercegovini (te nekoliko vrućih krompira koje mu njegov prethodnik ostavlja u nasljedstvo), teško je procijeniti kako će se Petar Palić snaći u Mostaru – komentira Milas.

Kaže kako ne treba pred njega stavljati nekakva velika očekivanja te se nadati radikalnim iskoracima i zaokretima.

- Ako Palić kao biskup bude otvoren, susretljiv te čovjek dijaloga i u Hercegovini prijeko potrebnih kompromisa (a ne rob nekakvih principa) – već će to biti velika stvar i korak naprijed kako za Crkvu, tako i za cijelo društvo u Hercegovini – smatra Milas.

Novi mostarsko-duvanjski biskup te trebinjski administrator, kako naglašava, “ima, nažalost, tu sreću da po tom pitanju teško može biti gori od svog prethodnika“.

Poželio je i jednom, a i drugom, sve najbolje u novoj životnoj fazi i mnogo Božijeg blagoslova, dodavši: “Trebat će im.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...