OVOME SE NI U SNU NISU NADALI: U ovu zemlju Evropske unije vratio se koronavirus, zaraza se širi u više od 100 mjesta...

U posljednje dvije sedmice dijagnosticirano je 5.400 novih slučajeva zaraze.

  • Svijet

  • 12. Jul. 2020  

  • 0

Korona virus nastavlja nanovo izbijati u Španiji pa je u subotu navečer registrirano više od 100 žarišta od kojih je najjače oko katalonskog grada Lleide, izvijestilo je ministarstvo zdravstva.

U posljednje dvije sedmice dijagnosticirano je 5.400 novih slučajeva zaraze, prenosi Hina.

Lokalne bolnice u Lleidi udvostručile su broj pacijenata posljednjih dana. U gusto naseljenom gradu L'Hospitalet de Llobregat, naslonjenom na Barcelonu, u zadnjih tjedan dana je oboljelo 107 stanovnika.

Situacija je zabrinjavajuća i u sjevernim pokrajinama Galiciji i Baskiji jer se u nedjelju ondje održavaju regionalni izbori. Obje autonomne pokrajine zabranile su glasanje oboljelima od koronavirusa što izaziva polemike.

Južna pokrajina Andaluzija, sa svojim pješčanim plažama i gdje zadnjih dana temperature dosežu 40 stepeni, istaknula je kako je nošenje maski za lice obavezno na javnim mjestima.

Od februara se u Španiji zarazilo blizu 254.000 stanovnika, a ozdravilo ih je 150.380. Preminulo je 28.400 osoba.

Više od hiljadu smrtnih slučajeva u Brazilu

Brazil, druga zemlja po broju oboljelih od COVID-a 19 nakon SAD-a zabilježio je u subotu 1.071 smrtni slučaj, rekao je ministar zdravstva.

U Brazilu je zabilježeno ukupno 1,839,850 slučajeva zaraze i 71,469 smrtnih slučajeva.

Meksički ministar zdravstva u subotu je izvijestio da je u toj zemlji zabilježeno 6.094 novih slučajeva infekcije i 539 smrti čime je ukupan broj zaraženih porastao na 295,268, a umrlih na 34,730.

Vlasti su objavile da je stvaran broj zaraženih vjerovatno znatno viši.

Trump prvi put sa maskom

Američki predsjednik Donald Trump u subotu se prilikom posjete vojnoj bolnici prvi put pojavio s maskom na licu, koju je od početka pandemije izbjegavao nositi u javnosti.

Prilikom posjete vojnicima na liječenju i bolničkom osoblju u vojnom medicinskom centru Walter Reed u Betshedi Trump se prvi put pojavio prekrivenog lica otkad se virus Covid-19 ranije ove godine počeo širiti širom SAD-a.

Trump, koji je ranije odbijao nositi masku u javnosti izjavio je novinarima da je "sjajna stvar" nositi masku u bolnici, posebno u razgovoru s vojnicima od kojih su neki upravo sišli s operacijskog stola.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...