ITALIJANSKI INFEKTOLOG BASSETI OBRUŠIO SE NA INSTITUCIJE I MEDIJE: "Izvještavate o broju zaraženih kao da je ratno stanje"

Infektolog Matteo Bassetti, direktor Klinike za Infektivne Bolesti u Genovi, kaže da je epidemija COVID-19 u Italiji prošla i da se to vidi po brojevima.

  • Svijet

  • 12. Jul. 2020  12. Jul. 2020

  • 0

"Onaj ko prati epidemiološku situaciju u Italji mogao bi pomisliti da smo još u jeku pune epidemije virusa korona. Svake vijesti počinju sa dnevnim izvještajima o broju zaraženih i hospitalizovanim. Ali, to je pogeršan utisak. Epidemija virusa COVID-19 je prošla, i to se vidi po brojevima: imali smo 4.000 pacijenata u intenzivnoj njezi, a danas u zemlji sa više od 60 miliona stanovnika, samo 60", kaže dr Bassetti.

Kako prenosi agencija AGI, on je kritikovao tendenciju da se svakodnevno, poput ratnih izvještaja, govori o rastu zaraženih bez analize podataka koliko je asimptomatskih, koliko hospitalizovanih i slično.

Ni u jednoj drugoj zemlji se tako ne radi, samo u Italiji, tvrdi doktor Bassetti.

"Insistira se na negativnim podacima i zaboravlja da je Italija bila prva na udaru pandemije i da smo uspjeli da izađemo iz krize", kaže infektolog.

Po njegovoj ocjeni, problem je u komunikaciji i krivce vidi u lokalnim institucijama, medijima, ali i među "stručnjacima" kojima i sam pripada.

"To insistiranje na negativnom samo zbunjuje ljude, plašimo ih, a zdravstvena kriza, bar što se tiče Italije je prošla", zaključio je Bassetti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...