SPLITSKA "SLOBODNA DALMACIJA" O TURIZMU NAJVIŠE ZNA: U ovim mjestima na Jadranu Bosance željno očekuju...

U augustu bi im se moglo posrećiti.

  • Ekonomija

  • 12. Jul. 2020  12. Jul. 2020

  • 1

"Odmah ćemo u glavu: naše statističko istraživanje iznjedrilo je dva neosporna zaključka. Prvi vrišti iz naslova: braća Česi spašavaju sezonu. Prvi put nakon dugo godina ova je nacija najbrojnija na Rivijeri, i to ne samo u nekom malom pitoresknom Bratušu ili Drašnicama, nego u apsolutno svakom mjestu izuzev Makarske". Piše to splitska "Slobodna Dalmacija", analizirajući turističku sezonu na Jadranu:

"U ovoj situaciji vidljivo je koliko je Makarska kao destinacija ovisna o tržištima bez kojih smo sada ostali". Poljaci kao broj jedan su desetkovani, Skandinavaca uopće nema (a lani su na 1.7. Norvežani bili na drugom mjestu te Šveđani na petom), a najveći minusi bilježe se upravo zato jer nema gostiju iz Bosne i Hercegovine, koji su inače iznimno brojni i na području Općine Gradac gdje su lani na ovaj datum bili druga najbrojnija nacija.

"Lani su u Makarskoj Bosanci bili na četvrtom, gotovo pa trećem mjestu na ovaj datum, a u prvom dijelu jula vjerovatno bi i premašili Čehe". I Baška Voda je ovisna o našem tržištu koje je bilo lani na trećem mjestu sa 16 posto u ukupnoj brojci, dok su u Podgori Bosanci bili na petom mjestu u lipnju. "Postoji svojevrsna tradicija koja seže još u vrijeme bivše države kada su naši gosti iz BiH dolazili u ondašnja odmarališta i ta se navika sačuvala, pa je jasno da o njihovom tržištu dosta ovisimo. Pozdravljam odluku otvaranja granica s BiH i nadam se da se neće zatvoriti nakon izbora", kaže gradački načelnik Matko Burić

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...