LOCIRAN OPSKURNI STEFAN KARGANOVIĆ: Tužilaštvo traži pomoć SAD-a da uhapsi MAJSTORA PREVARE...

Tužilaštvo traga za Stefanom Karganovićem direktorom NVO ''Istorijski projekat Srebrenica''. Otkrili su koje državljanstvo ima, što nije nikakava novina. Nevladin sektor i opozicija tvrde da je samo jedan cilj u ovom slučaju – zastara predmeta!

  • Vijesti

  • 12. Jul. 2020  12. Jul. 2020

  • 1

Okružno javno tužilaštvo zatražilo je pomoć od pravosudnih organa SAD-a kako bi Stefan Karganović bio priveden pred lice pravde. Zanimljivo je da se pravosudni sistem Srpske aktivirao baš u vrijeme kada je na pragu zastara predmeta, pa je vrlo izvjesno da osumnjičeni direktor NVO ''Istorijski projekat Srebrenica'' neće nit biti priveden pred lice pravde. 

"Tužilaštvo je s ciljem ispitivanja osumnjičenog uputilo 15.05.2020. godine, zamolnicu za pružanje međunarodne pravne pomoći pravosudnim organima SAD-a, s obzirom da je Stefan Karganović prema do sada raspoloživim informacijama državljanin SAD-a", navedeno je u saopštenju Okružnog tužilaštva. 

Stefan Karganović uspješno je izvukao od vlasti Republike Srpske 2 miliona maraka za ''Istorijsku projekat Srebrenica''. Još uspješnije je pronašao način da izbjegne plaćanje poreze i doprinosa, čime je oštetio budžet za 100.000 maraka. A najuspješnije, za sada, izbjegava da padne u pravosudne ruke zbog počinjenog krivičnog djela. Već šest godina zavarava organe gonjenja koji ne mogu ili ne žele da mu uđu u trag. Opozicionari kažu da je igra jasna. 

"Oni su znali gdje je Karganović svih prethodnih godina. Osnovni cilj je da dođe do zastare predmeta i da on nikada ne odgovora za to što je opustošio budžet i to ne bi mogao da uradi da nije imao podršku vlasti u RS, prevenstveno SNSD-a. Vjerovatno će to završtiti tako što će slučaj dobiti pravosudnu zastaru i neće odgovarati za ono što nije učinio, godinama se kao nije mogao pronaći. Čitav predmet je razvlačen godina", rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.  

Stefan Karganović je jedan od koautora knjige "Rušenje RS", u kojoj su, kao "strani plaćenici", označene pojedine nevladine organizacije, udruženja, novinari i javne ličnosti. Na Karganovićevoj crnoj listi bio je i Transparensi internešnel BIH. Tužili su Karganovića za klevetu. 

"Sve ovo vrijeme od kako je pokrenut postupak protiv njega on je bio u Srbiji društveno -politički aktivan, izdavao je određene publikacije, čak se javljao i u medijima i znalo se da je u Srbiji i ako se htjelo da se on dovede u BIH i da odgovara za ono za šta se tereti to se moglo i uraditi. Cilj je bio da dođe do zastare i da nikada ne odgovara", rekla je Ivana Korajlić, Transparensi internešnel BIH.

Zajedno sa Karganovićem potpisnik publikacije o Srebrenici je i Ljubiša Simić koji se, iako, ljekar opšte prakse, predstavljao kao forenzičar. Prema našim saznanjima, Simić je putovao u SAD, gdje se nalazi  njegov prijatelj i saradnik Stefan Karganović. Iz Tužilaštva su nam potvrdili da su obavljene određene provjere i za Ljubišu Simića. Koje i šta to tačno znači, nisu odgovorili jer je predmet u fazi istrage i zbog toga ne mogu otkrivati više detalja.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...