NOVAK OŠTRO ODGOVORIO JANŠI NA SKANDALOZNI POST O GENOCIDU U SREBRENICI: "Neetična, cinična i politikantska izjava, JAKO ME JE POGODILA"

Na dan obilježavanja 25. godišnjice počinjenog genocida u Srebrenici premijer Vlade Republike Slovenije Janez Janša na svom oficijelnom Twitter profilu je objavio:

  • Regija

  • 12. Jul. 2020  12. Jul. 2020

  • 2

- Masakr u Srebrenici ne bi se desio da je teritorij bivše Jugoslavije nakon raspada očišćen od komunističke ideologije, a osuđeni su poslijeratni pokolji u Sloveniji i drugdje.

Na ovu izjavu predsjednika Vlade Slovenije potpredsjednik PEN International, pisac i aktivist Boris A. Novak, koji je dio svoga života i intelektualnog angažmana između 1992. i 1995. godine posvetio pomaganju kolegama piscima i intelektualcima iz Bosne i Hercegovine, i koji je zastupao centar kada god ostali nisu mogli, uputio je svoju reakciju na izjavu Janeza Janše:

alt

- Kao predsjednik bivšeg Sarajevskog odbora i organizator Međunarodne PEN humanitarne pomoći za izbjeglice iz bivše Jugoslavije i pisce u opkoljenom Sarajevu 1991-95., oštro osuđujem historijski pogrešnu, neetičku, ciničnu i političku izjavu premijera Janeza Janše, o razlozima tragičnog genocida u Srebrenici. Janša jasno govori o sebi, kao što je i sam tipičan primjer pretvorbe istočnoevropskog komunizma u destruktivni nacionalizam: od oportunističkog karijerističara, fanatičnog člana stranke i zanosnog učitelja predvojnog obrazovanja, pretvorio se u ekstremnog rasista –  kazao je Boris A. Novak, podpredsednik Mednarodnega PEN-a.

Uz  tekst svoje reakcije, Boris A. Novak poslao je i poruku članovima PEN Centra Bosne i Hercegovine:

Poštovane koleginice in kolege,

šaljem Vam svoju osudu pogrešne, neetične, cinične i politikantske izjave sadašnjeg predsjednika vlade Republike Slovenije Janeza Janše o razlozima za tragični genocid u Srebrenici.

Napisao sam je kao nekadašnji organizator pomoći Međunarodnog PEN-a za izbjeglice i književnike u opsjednutom Sarajevu. Pošto sam tijesno vezan za Bosnu, Janševa bljutava izjava je i mene duboko pogodila.

U Sloveniji se digao veliki bes zbog te Janšine gluposti, i mogu Vam reći da velika većina ljudi u Sloveniji misli kao i ja.

 Ne znam da li je u tome neka utjeha za Vas, ali Janez Janša mnoge Slovence napada na isti način, između ostalih i mene: za njega sam ubica, jer sam potomak partizana. 

Drage moje bosanske koleginice i kolege, držite se u ovim teškim vremenima!

Boris A. Novak,

prijatelj Bosne i Hercegovine,

podpredsjednik Međunarodnog PEN-a

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...