KARDINAL PULJIĆ O TUŽNIM STATISTIČKIM PODACIMA: "Sve nas je manje, razlog za takvo stanje je..."

Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić izjavio je danas da su tužni statistički podaci o broju članova biskupijskih zajednica u BiH u prošloj godini, jer u kontinuitetu opada broj vjernika.

  • Društvo

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 6

Na zasjedanju Biskupske konferencije BiH u Banjoj Luci Puljić je naveo da je razlog za takvo stanje odumiranje starijeg svijeta, koji je ostao ili se vratio u rodni kraj, te je dodao da je zabrinjavajući pad nataliteta, kao i "tiho curenje" stanovnika BiH, što, kako je rekao, posebno pogađa Hrvate kao najmanji od tri konstitutivna naroda u zemlji, prenosi Katolička tiskovna agencija.

"Osnovni uzrok odlaska sigurno je ekonomske prirode, ali ima i političkih igara koje, nekada iz kulisa, a nekada i sasvim otvoreno, provode pojedine političke opcije, zavisno od toga gdje je ko moćniji i brojniji", istaknuo je Puljić. Prema njegovim riječima, stalna sukobljavanja i nespremnost na zajedničku saradnju na političkom planu koče razvoj BiH te uzrokuju brojne konkretne poteškoće svim stanovnicima, a posebno onima na rubu društva.

Banjalučki biskup Franjo Komarica napomenuo je da se ovo zasjedanje održava u do sada nezapamćenim i specifičnim okolnostima, odnosno u vrijeme epidemije koronavirusa. "Već 25 godina, svake godine, u ovo vrijeme oko praznika nebeskog zaštitnika ove biskupije i ovdašnje Katedrale svetog Bonaventure, crkvenog učitelja, ja sam, milošću Božijom, imao mogućnost da izrazim srdačnu, bratsku dobrodošlicu predstavnicima Vatikana i drugih biskupskih konferencija", kaže Komarica.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...