REKORDAN PORAST BROJA NOVOZARAŽENIH OBARA CIJENU NAFTE: Na američkom tržištu barel sada košta...

Cijene nafte na svjetskim tržištima u ponedjeljak su blago smanjene usljed vijesti o rekordnom dnevnom porastu slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu, uz veliki skok u SAD-u preko vikenda, dok trgovci za daljnje smjernice čekaju ovosedmični sastanak OPEC+ grupe, piše Index.hr.

  • Ekonomija

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 0

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu tokom prijepodneva opala je za 53 centa, na 42,71 dolar. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 64 centa nižoj cijeni, od 39,91 dolara.

U fokusu tržišta su vijesti o novim slučajevima zaraze koronavirusom u svijetu.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u nedjelju je objavila da je u posljednja 24 sata u svijetu zabilježeno 230.370 slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan dnevni porast od početka pandemije.

Posebnu pažnju tržišta plijeni i SAD zbog snažnog rasta broja novozaraženih nakon što je Florida u nedjelju zabilježila najveći dnevni porast broja novozaraženih, za više od 15 hiljada.

U fokusu trgovaca je i ovosedmični sastanak OPEC-ovog zajedničkog odbora za monitoring, koji bi se trebao održati u utorak i srijedu kako bi preporučio novi nivo smanjenja proizvodnje. Očekuje se da će OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata pod nazivom OPEC+, ublažiti rezove proizvodnje na 7,7 miliona barela dnevno s obzirom na to da se globalna naftna potražnja oporavila.

OPEC+ smanjio je proizvodnju za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno na rok od tri mjeseca, počevši od maja, podsjeća Reuters.

Od vijesti važnih za globalna tržišta, izdvaja se i ona iz Libije, koja je u nedjelju ponovno zaustavila sav izvoz nafte zbog više sile, nakon obnovljene blokade istočnih snaga, i to samo dva dana nakon što je prvi put izvezla naftu u posljednjih šest mjeseci.

Pritisak na cijene nafte izazivaju i rastuće napetosti između SAD-a i Kine u vezi sa pandemijom Covida-19 i ostalih pitanja. Kina je u ponedjeljak najavila sankcije američkim zvaničnicima u odgovoru na sankcije koje je Washington nametnuo visokim kineskim zvaničnicima, piše Reuters.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...