BRNABIĆ TREPERI KAO PRUT: "Plašim se šta će biti ponovo najesen"

Krizni štab će pratiti situaciju i razmatrati da li je potrebno uvesti restriktivnije mjere, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

  • Regija

  • 13. Jul. 2020  13. Jul. 2020

  • 1

Ona je rekla da je bila molba predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se ide na restriktivnije mjere, jer su svojevremeno već dale dobar rezultat i sigurno bi opet imale rezultat, ali da Krizni štab i Vlada, iako se slažu s takvom procjenom, ipak idu na to da se protiv korone bore zajedničkom sviješću i odgovornošću.

"To je kompleksan proces, koji sporije daje rezultate nego zabrana kretanja, a da li je to pametna odluka ili ne, pokazaće se", rekla je Brnabić odgovarajući na pitanje novinara.

Upitana da uporedi situaciju u prvom talasu i ovu sada, Brnabić kaže da njoj djeluje da je sada situacija mnogo kompleksnija.

Premijerka Srbije kaže da je koronavirus iznenadio ne samo Srbiju nego čitav svijet ovim udarom i eksplozijom brojeva tokom jula i kada je toplo vrijeme.

"Očekivali smo da se zemlje koje su se izborile u martu i aprilu, spemaju za drugi talas tokom jeseni", dodaje Brnabić.

Ističe da je Srbija među prvima u Evropi uvela najrestriktivnije mjere koje su dale dobre rezutate i omogućile zdravstvenom sistemu da diše.

Brnabić kaže da je Srbija toliko efikasno suzbila virus da su građani govorili da su mjere suviše restriktivne i da virus nije toliko strašan, zato što nisu imali situaciju kao u Italiji i Španiji.

"Ipak, država nije odgovorna baš za sve i svi kao pojedinci moramo da učestvujemo, jer plašim se šta će biti ponovo najesen. Ne treba da mislimo da možemo da se okupljamo ako nema policijskog časa i da nema neke naročite opasnosti.

Voleli bismo da takve mere daju rezultat kao što su dale u Nemačkoj, ali ako ne budu, moraćemo da idemo na restriktivnije mere", rekla je Brnabić i dodala da je problem što se sada ponašaju drugačije nego u martu ili aprilu, što usložnjava situaciju.

Kada je riječ o broju ljudi koji su na respiratoru, doktor direktor Infektivne klinike KCS-a Srbije je rekao da taj broj iznosi, kao i na svim drugim meridijanima, između pet i sedam posto od svih zaraženih.

"To je kalkulacija koja se pokazala kao tačna", dodao je on.

Kaže da između 10 i 20 posto zaraženih ima tešku kliničku sliku koja zahtijeva specijalizovane bolnice, terapiju kiseonikom i drugo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...