OZBILJNO KRŠENJE PRAVA MUSLIMANSKE MANJINE: Žustra reakcija Kine nakon Trumpovih sankcija…

Kina je uvela sankcije trojici članova američkog Kongresa zbog odluke administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da kazni visoke kineske zvaničnike zbog kršenja prava muslimanske manjine Ujgura u provinciji Xinjiang.

  • Svijet

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Portparolka kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying saopštila je da su sankcije uvedene republikanskim senatorima Tedu Cruzu i Marcu Rubiju i republikanskom kongresmenu Chrisu Smithu, prenosi Tanjug pisanje "Glasa Amerike".

Hua je navela da su sankcije, također, uvedene američkom ambasadoru za vjerske slobode Samuelu Brownbacku i Kongresno-izvršnom odboru o Kini, zajedničkom odboru Kongresa i Bijele kuće, formiranom da bi se "pratila ljudska prava i razvoj vladavine prava" u Kini.

Rubio je jedan od predsjedavajućih tog odbora, a Smith član i bivši kopredsjedavajući.

Masovno pritvaranje Ujgura

Odluka o uvođenju "proporcionalnih sankcija" saopštena je nekoliko dana nakon što je Trumpova administracija uvela kaznene mjere protiv nekoliko visoko rangiranih zvaničnika Komunističke partije, među kojima je i partijski sekretar u Xinjiangu Chen Quanguo.

Predsjednik Donald Trump potpisao  je prošlog mjeseca zakonski prijedlog o uvođenju sankcija zbog masovnog pritvaranja i do milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina u Xinjiangu.

Odnosi dvije najveće svjetske ekonomije pogoršani su nedavnih mjeseci zbog niza pitanja, među kojima su odgovor na pandemiju koronavirusa, trgovina i stanje ljudskih prava u Hong Kongu, Tajvanu i Xinjiangu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...