POGLEDAJTE KAKO DODIKOVA VLAST RJEŠAVA PROBLEM MIGRANATA: Policija RS-a autobus pun ilegalnih migranata dovezla na međuentitetsku liniju i potjerala ih prema Bihaću!

O problemu ulaska ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu posljednjih se nedjelja govori malo ili nikako, iako se taj broj svakodnevno uvećava i dodatno otežava prilike u zemlji, osobito u Unsko-sanskom kantonu, koji migranti koriste kao bazu za bijeg u zemlje Evrope.

  • Mini market

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Prema podacima koje je 26. juna na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH pedočio Dragan Mektić, zastupnik i bivši ministar sigurnosti BiH (novog ministra još nema nakon što je Fahrudin Radončić iznenađeno i uvrijeđeno napustio tu funkciju), u Bosni i Hercegovini je od 1. januara od 24. juna registrirano 10.595 ilegalnih migranata, od kojih je samo njih 196 podnijelo zahtjev za azil. Prema Mektićevim procjenama, ove godine se ne bi trebao znatnije povećati broj ilegalnih migranata u odnosu na prošlu godinu. Migranti koriste iste rute, oni iz Bugarske i Grčke najviše preko Srbije, a nešto manje iz Crne Gore, ulaze u našu zemlju.

Prijedlozi koje je Ministarstvo sigurnosti BIH iznosilo pred nadležne institucije (Predsjedništvo BiH) da se pojačaju kontrole na granici sa Srbijom povećanjem broja pripadnika Granične policije BiH, kao i uključenjem (nenaoružanih) pripadnika Oružanih snaga BiH, nisu podržani od predstavnika RS-a.

Foto: SB

Vlasti Republike Srpske problem s ilegalnim migrantima na teritoriji tog eniteta rješavaju samostalno, po kratkom postupku i uz upotrebu svih dopuštenih i nedopuštenih sredstava (pri)sile.

O tome svjedoče i jučerašnji događaj i fotografije koje objavljujemo. Uz pratnju policije Republike Srpske, jučer je na međuentitetsku liniju u Unsko-sanskom kantonu dovezen pun autobus, više desetina migranata koji su pokupljeni na ulicama Banje Luke i drugih gradova, a potom su izbačeni i upućeni prema Bihaću. Kakva je njihova daljnja sudbina, poznato je. Zajedno s hiljadama drugih ilegalnih migranata, preplavit će Bihać i tamošnje imigrantske centre pokušavajući umaći brojnim, često nemilosrdnim kontrolama i ophodnjama hrvatske policije i domoći se Evropske unije. Što često zna potrajati mjesecima, pa i godinama.      

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...