INOVACIJA BUGOJANCA MIRZE HUSETIĆA: Kako bukovače iz kafe liječe razne bolesti...

S obzirom na to da moja kćerka boluje od šećerne bolesti, počeo sam prije dvije godine istraživati koja namirnica najbolje odgovara dijabetičarima, odnosno biljke koje traže najmanje inzulina. Gljive su izbile u sami vrh liste zdrave hrane, a od svih gljiva, bukovača je zauzela mjesto na vrhu piramide, govori Bugojanac Mirza Husetić.

  • Društvo

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Vodeći se izrekom da je zdravlje najveće bogatstvo, a znajući da je najzdravija ona biljka koju sami zasadite, Husetić je, istražujući bukovače, pronašao i inovativan način da ih uzgaja u svom domaćinstvu koristeći granule potrošene espreso kafe kao kompost.

Kaže za "Nezavisne" da o bukovačama i blagodatima koje imaju po ljudsko zdravlje, nije imao nikakvo predznanje kad se odlučio za njihov uzgoj te da ih nikad nije ni probao dok nije proizveo vlastite.

"Snižavanje holesterola i triglicerida, ublažavanje različitih upala, suzbijanje slobodnih radikala, zaustavljanje rasta zloćudnih stanica te zaštita zdravlja mozga samo su neke od prednosti koje nosi konzumiranje bukovača", pojašnjava Husetić i dodaje da je proces uzgoja gljiva u kompostu od kafe krajnje jednostavan.

"Nakon sakupljanja kafe, slijedi njeno čišćenje. Drugi korak je pakovanje kafe u vrećice i zasijavanje micelijom, odnosno sjemenom bukovače. Nakon toga, vrećice odstoje oko mjesec dana, odnosno njihov sadržaj skroz pobijeli", priča Husetić.

Zatim se nakon inkubacije vrećice otvaraju, tačnije prave se mali otvori na njihovoj sredini promjera 5x5 centimetara te se smještaju u uzgajalište.

"Temperatura i vlaga u prostoru u kojem se uzgajaju gljive, moraju biti dobro podešene, odnosno mora se imitirati jesen, te bukovače nakon sedam do deset dana počinju da izlaze kroz otvore na vrećici. Moguće je imati dvije do tri berbe, a uz dobre uslove, realan rod je 15 do 20 odsto od težine vrećice", navodi on.

Granule potrošene espreso kafe u koje zasađuje bukovače, Husetić svakodnevno sakuplja po lokalnim bugojanskim kafićima, a navodi da je na početku gazdama i konobarima lokala bilo neobično to što neko uzima njihov "otpad", ali da su stvari nakon nekog vremena došle na svoje i sada proces ide kontinuirano.

"Logično je da se granule još jednom iskoriste, jer prilikom pravljenja kafe samo jedan odsto hranjivih sastojaka ode u šoljicu kafe, a 99 odsto odlazi u kantu za smeće. Šteta, jer kafa dolazi s tako udaljenih područja, da bi samo jedan odsto bilo iskorišteno", pojašnjava Mirza, koji je započeo i realizaciju projekta "Urbana farma".

"Osnovna ideja projekta je jednostavna proizvodnja zdrave hrane, kroz koji nudimo interaktivan paket, odnosno proizvod 'Uzgoji sam vlastitu bukovaču'. Paket konzumenti mogu kupiti te, slijedeći jednostavne korake, u svojoj kući uzgojiti vlastiti obrok i pri tome uživati prateći faze rasta bukovače", kaže on.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...