MALVERZACIJE U LAKTAŠIMA: Tužilaštvo BiH podiglo optužnice protiv Slovenca i Bosanca…

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Stanka Vinceka, državljanina Slovenije i Gorana Jošića, bh. državljanina iz Ključa, zbog porezne utaje.

  • Hronika

  • 14. Jul. 2020  

  • 0

Vincek se tereti da je u svojstvu direktora i odgovorne osobe, a Jošić Goran izvršnog direktora preduzeća “Mushrooms Trade“ d.o.o. Laktaši, tokom septembra i oktobra 2015. godine, putem podnesenih poreznih prijava neistinitog sadržaja, te lažnim prikazivanjem prometa i otkupa poljoprivrednih proizvoda koji se u stvarnosti nije desio, ostvarili umanjenje poreznih obaveza i nezakonito ostvarili pravo na odbitak ulaznog poreza u ukupnom iznosu od 21.163 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH, a optuženi Jošić Goran u poslovnoj dokumentaciji unio neistinite podatke.

Prema navodima optužnice, optuženi Vincek Stanko dodatno se tereti da je tokom prve polovine 2017. godine, radeći u istom svojstvu pomenutog preduzeća u Laktašima, pružanjem lažnih podataka, izvršio nabavku korištenog poslovnog objekta, bez odbijenog ulaznog PDV-a, te nakon izvršenog ulaganja u navedeni poslovni objekat, izvršio prodaju poslovnog objekta preduzeću iz Srpca, umanjivši iznos izlaznog PDV u iznosu od 10.275 KM, čime je na opisani način oštetio budžet BiH za navedeni iznos.

Vincek Stanko se tereti za krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stava 2. i 1. u vezi sa članom 53. KZ-a BiH, a optuženi Jošić Goran krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 2. u vezi sa članom 29. KZ-a BiH i krivično djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 274. KZ-a RS, primjenom člana 53. KZ-a BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...