VANREDNE OKOLNOSTI: Evo šta se krije u zahtjevu Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva za hitnom akcijom...

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je kantonalnim ministarstvima zdravstva i kriznim štabovima, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, zavodima za javno zdravstvo i upravama policije MUP-a kantona hitan zahtjev za dosljedno postupanje nadležnih kantonalnih organa vlasti u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti, kao i zaključcima koje je Vlada FBiH donijela na sjednici 2. jula, usvojivši Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o pogoršanoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji u Federaciji BiH.

  • Mini market

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

"U Federaciji BiH u posljednje vrijeme primijetan je veći broj osoba,za koje je utvrđeno da su pozitivni na SARS-CoV-2 koji izaziva Covid-19, a koje se slobodno kreću bez izdatog rješenja o određenoj mjeri od strane nadležnih kantonalnih/županijskih organa vlasti sukladno Zakonu o zaštiti građana od zaraznih bolesti (“Službene novine Federacije BiH”, broj 29/05).

Navedeno predstavlja ozbiljnu prijetnju po javno zdravlje te pogoršava ionako tešku Covid-19 epidemiološku situaciju u Federaciji BiH”, navodi se, između ostalog, u dopisu Kriznog štaba/stožera FMZ-a, uz napomenu kako je članom 3. istog zakona regulirano da je “zaštita od zaraznih bolesti dužnost jedinica lokalne samouprave - općina, kantona i Federacije BiH, zdravstvenih ustanova, zavoda zdravstvenog osiguranja, nosilaca privatne prakse, privrednih društava i drugih pravnih i fizičkih lica”.

“Osim toga, tačkom IV. Odluke o prestanku stanja nesreće uzrokovane pojavom novog koronavirusa (Covid-19) u Federaciji BiH (“Službene novine Federacije BiH”, broj 34/20), zaduženi su rukovoditelji tijela uprave i upravnih organizacija Federacije BiH i kantona, odnosno rukovoditelji općinskih/gradskih službi za upravu, da u okviru svoje redovite djelatnosti obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica koje su nastale djelovanjem nesreće”, navodi se dalje u dopisu uz napomenu da je Vlada FBiH uz usvojenu Informaciju Federalnog ministarstva zdravstva donijela i zaključke te prema vladama kantona uputila i poseban akt kojim je predmetne zaključke dostavila na nadležno postupanje.

“Slijedom gore navedenog, tražimo da svoje daljnje postupanje, posebno u pogoršanoj Covid-19 epidemiološkoj situaciji, uskladite s odredbama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te poduzimate mjere za koje ste nadležni”, potcrtano je.

Zaključcima koje je 2. jula Vlada FBiH usvojila te ih uz zaključke posebnim aktom od 3. jula dostavila kantonalnim vladama na nadležno postupanje, uz napomenu da rad po ovom aktu i zaključku smatraju hitnim, traži se intenzivnije postupanje kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva radi poduzimanja i restriktivnijih mjera ukoliko se ocijeni da su potrebne na osnovu procjene Covid-19 epidemiološke situacije u kantonu.

Navedenim se traži i pojačan inspekcijski nadzor svih inspekcija u kantonalnim/županijskim upravama za inspekcijske poslove, kao i inspekcije organizirane pri mjerodavnim ministarstvima u kantonu/županiji, odnosno mjerodavni općinski i gradski inspektori, kao i kantonalnih uprava policija, u cilju kontrole provođenja naređenih mjera te poduzimanja mjera protiv onih počinilaca koji krše naređene mjere u uvjetima pandemije Covida-19.

Navedeno uključuje i iznalaženje mogućnosti na nivou kantona da se pojača broj inspektora u ovim oblastima.

Također, spomenutim aktom Vlade FBiH upućen je zahtjev vladama kantona da svim poslovnim subjektima u Federaciji BiH, zdravstvenim ustanovama, privatnim praksama, ustanovama socijalne zaštite za smještaj starih osoba i djece na području kantona nalože striktno postupanje po preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, odnosno sada naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

(SB/N1)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...