"SB" U POSJEDU DOKUMENTA; POSLANICI PISALI PREDSJEDNIKU EUROPSKOG PARLAMENTA: "Zloupotreba srebreničkog genocida od strane premijera Janše je vrh ledenog brijega rasprostranjenog..."

Slovenski poslanici u Europskom parlamentu iz liberalne političke grupe Obnova Irena Joveva i Klemen Grošelj pisali su Davidu Sassoliju, predsjedniku Europskog parlamenta, povodom tvitova slovenskog premijera Janeza Janše i pozvali ga da preuzme neophodnu političku inicijativu i pokrene ozbiljnu europsku političku diskusiju o jačanju desničarskog pokreta u EU i historijskog revizionizma, koji utjelovljuje i Janša.

  • Mini market

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 2

Pismo Irene Jovev i Klemena Grošelja prenosimo u cijelosti: 

"Uvaženi predsjedniče Sassoli,

U subotu, 11. jula, komemorirali smo 25. godišnjicu srebreničkog masakra, koji simbolizira tamni ponor Balkanskih ratova i namračniji moment u modernoj evropskoj historiji. U ovom slučaju, slovenski premijer Janez Janša, blizak politički saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, objavio je tvit tvrdeći da se masakar „ne bi desio da je komunistička ideologija eliminirana s teritorija bivše Jugoslavije, a postratna ubistva (poslije Drugog svjetskog rata) u Sloveniji i drugdje kažnjena“.

Nekoliko sati kasnije, on je tvitovao da se „srebrenički masakr ne bi desio da su Ujedinjene nacije osudile komunističke genocide na isti način kao što su osudile holokaust. Budući da se ovo nije desilo, doktrina Jugoslavenske narodne armije da se protivnik mora fizički uništiti oživjela je ponovo tokom sloma Jugoslavije“.

Smatramo da su takve tvrdnje, potpuno suprotne s historijskim činjenicama, gruba pogrešna interpretacija tragedije koja se dogodila u Srebrenici i sramna politička manipulacija koja vrijeđa sjećanje na hiljada ljudi, žena i djece koji su izgubili živote u jednom od najtragičnijih događaja u recentnoj evropskoj historiji. Nedvojbeno je da sve slične strahote moraju biti osuđene na najsnažniji mogući način, gdje god i kad god se desile. Ali, pribjegavajući političkim i ideološkim zloupotrebama, pa čak i zloupotrebljavanje historijskih činjenica, duboko je neprihvatljivo.

Zloupotreba i politizacija srebreničkog genocida u čisto unutrašnje ideološke svrhe od strane slovenskog premijera Janše je samo vrh ledenog brijega, rasprostranjenog i ekstremno zabrinjavajućeg trenda historijskog revizionizma i relativizma, koji dovodi do alarmantnog porasta desničarskih i populističkih snaga širom Europske unije.

Tako hrabri i beskrupulozni pokušaji manipuliranja i reinterpretacije historije, posebno od strane visokih političkih predstavnika, nažalost, postaju norma u Sloveniji i djelovima EU, brzo se šireći preko cijelog kontinenta. Mi iskreno vjerujemo da takve akcije ne mogu i ne smiju biti ignorirane. Mi, kao izabrani predstavnici Europske unije, imamo obavezu da osudimo ovakvu vrstu političkih stavova i komunikacije.

Stoga Vas pozivamo, uvaženi gospodine predsjedniče, da preuzmete neophodnu političku inicijativu i pokrenete ozbiljnu europsku političku diskusiju o ovoj temi. Pokretanjem debate o budućnosti Europe, uvažavanje i poštovanje historijske preciznosti mora biti jedno od krucijalnih stubova."

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...