HRVATSKA UŽIVA DA PRAVI PROBLEME BiH: Košarac informisao Brisel o problemima na graničnim prijelazima s Hrvatskom prilikom izvoza robe

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac informisao je Misiju BiH u Briselu o poteškoćama s kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u BiH prilikom plasmana proizvoda na tržište Evropske unije.

  • Politika

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

U dopisu upućenom Misiji BiH pri EU ministar Košarac istaknuo je da domaći poljoprivrednici imaju problem u vezi s izvozom robe koja podliježe fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koji se tiču radnog vremena fitosanitarnih inspektora na graničnim prijelazima Stara Gradiška i Nova Sela te broja graničnih prijelaza s Hrvatskom na kojima se može vršiti promet bilja, biljnih proizvoda i drugih roba koje podliježu nadzoru fitosanitarne inspekcije.

Naime, radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na GP Stara Gradiška je od 8 do 16 sati, a na GP Nova Sela od 7 do 15 sati, u oba slučaja samo radnim danima.

Ministar Košarac podsjetio je da se Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH obratilo nekoliko udruženja poljoprivrednih proizvođača sa zahtjevom da se produži dnevno radno vrijeme i omogući rad subotom fitosanitarnim inspektorima na spomenutim graničnim prijelazima kako bi svježa roba, s vrlo visokim sadržajem vode, do krajnjeg kupca mogla stići u što kraćem vremenskom roku zbog kvarljivosti i slabljenja kvaliteta, a što je onemogućeno aktuelnom dinamikom rada fitosanitarnih inspektora na spomenutim graničnim prijelazima.

Misija BiH pri EU obaviještena je, također, da je u proteklom periodu na sastancima predstavnika svih nadležnih institucija u BiH i udruženja poljoprivrednih proizvođača koji su izvozno orijentisani, zaključeno da je problem izazvan novom evropskom legislativom, koja definiše službene kontrole i zaštitu zdravlja bilja, čime je predviđen fitosanitarni pregled za biljne kulture i robu koja prethodno po ovom osnovu nije pregledavana od strane fitosanitarne inspekcije. Time se povećao broj fitosanitarnih pregleda i stvorile su se gužve na granici, što je osnovni razlog zbog čega se ukazala potreba za produženjem radnog vremena i rad postojećih graničnih prijelaza subotom.

''U potpunosti sam opredijeljen da zaštitimo domaću proizvodnju kroz izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala. Smatram da moramo uložiti dodatne napore i putem diplomatskih aktivnosti s nadležnim organima u Hrvatskoj dogovoriti nesmetan protok roba produženjem dnevnog radnog vremena i radom subotom fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima Stara Gradiška i Nova Sela, na zadovoljstvo naših poljoprivrednih proizvođača'', poručio je ministar Košarac.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...