VAKCINA S OXFORDA USKORO U UPOTREBI?: Virusolog Robert Lambkin otkrio kako teče posljednja faza testiranja

Prethodne sedmice odjeknula je vijest da je vakcina protiv koronavirusa s Oxforda stigla do treće faze ispitivanja i da bi od septembra trebalo da bude u upotrebi u Velikoj Britaniji, SAD-u i još nekim evropskim zemljama. Virusolog Robert Lambkin Williams izjavio je za N1 da se vakcina testira na ljudima u Velikoj Britaniji, kao i u Brazilu.

  • Zdravlje

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 1

Rečeno je da vakcina daje 2,6 puta više antitijela koja imamo.

"Antitijela koja dobijate u infekciji, mogu da se razlikuju od onih u vakcini. Zato grupa u Oxfordu radi na ovim istraživanjima, da saznamo kako će vakcina da se pokaže", rekao je virusolog.

On dodaje da postoji dogovor o dva miliona vakcina za ovu i početak naredne godine.

"Mislim da je neupitno da će neke zemlje imati prednost. Postoje organizacije koje će pomoći da vakcine budu distribuirane u cijelom svijetu", rekao je Williams.

"Nikada ne možemo da budemo sigurni da neće biti neželjenih efekata za bilo koji lijek ili vakcinu pa tako ni za ovu", kaže Williams i dodaje da je vakcina "temeljno testirana".

"Postoji mnogo vakcina trenutno, najmanje 12 je sada u trećoj fazi. Više od 700 ih ima, tu su različite tehnologije i načini na koji se prave. Ali, i dalje je potrebno vrijeme da ustanovimo da je ona pouzdana i sigurna", kaže on.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...