UZALUDNO DIZANJE PRAŠINE: Turisti će i dalje obilaziti Aja Sofiju, a kršćanske ikone...

Znamenita istanbulska građevina Aja Sofija, koja je od muzeja prenamijenjena u džamiju, bit će otvorena za posjetioce kada se u njoj ne budu obavljale molitve, a kršćanski simboli i mozaici ostat će njen sastavni dio, potvrdila je u utorak turska Uprava za religijske poslove (Diyanet).

  • Svijet

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Kako navodi Diyanet, kršćanske ikone u Aja Sofiji, koja je na popisu UNESCO-a kao dio svjetskog kulturnog naslijeđa, bit će prekrivene zastorima ili zamračene, ali za sada nije jasno kako će se tačno te mjere provoditi.

Molitve u Aja Sofiji ubuduće će se održavati pet puta dnevno, a svaka će prosječno trajati petnaest minuta.

Prošle sedmice, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je kako će znamenita građevina iz VI stoljeća ponovo dobiti status džamije, a to je učinio neposredno nakon što je sud u Turskoj proglasio ništavnim odluku iz 1934. godine kojom je ona postala muzejom.

Ikone te prizori koji prikazuju životinje ili ljude zabranjeni su na mjestima na kojima se muslimani mole Bogu.

Erdogan je najavio kako će ulaz u Aja Sofiju biti besplatan za posjetioce svih religijskih opredjeljenja, a sve je pozvao da poštuju odluku o promjeni statusa povijesnog zdanja.

Sjedinjene Američke Države, Europska unija, Rusija i Grčka, zajedno s UNESCO-om, izrazile su negodovanje zbog prenamjene Aja Sofije.

Do osmanskog osvajanja Istanbula 1453. godine, Aja Sofija bila je crkva, a nakon toga je pretvorena u džamiju i to je bila sve do 1934.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...