ERDOGAN O SULTANU KOJI JE OSVOJIO ISTANBUL, AJA SOFIJU i BOSNU: "Mehmed II el-Fatih bio je lider pravoslavnih hrišćana, on im je..."

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je sultan Mehmed II el-Fatih (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana, navodi list "Skai.gr".

  • Mini market

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

U svom obraćanju partijskim činovnicima, on je naglasio da će "džamija Aja Sofija biti otvorena za javnost, kao što su to Plava džamija i Sulejmanija".

Erdogan je naveo da je "sultan Mehmed II el-Fatih bio lider pravoslavnih, on im je bio vladar… I mi imamo rimsku pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je bila džamija, zatim pretvorena u muzej i sad je ponovo postala džamija".

Podsjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o promjeni statusa Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova historijska građevina pretvori u muzej. Prva molitva održat će se u petak, 24. jula. Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

alt

Aja Sofija (Sveta Sofija) izgrađena je u šestom stoljeću za vrijeme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Bizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač, ušavši u grad, obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prijestonica Osmanske imperije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...