EVROPSKI ŠAMAR VUČIĆU: Srbija na listi zemalja čijim je građanima zabranjen ulazak u EU!

EU će ukloniti Srbiju i Crnu Goru s liste sigurnih zemalja iz kojih će biti dozvoljena putovanja koja nisu ključna, izjavili su danas u Briselu neimenovani zvaničnici Unije.

  • Regija

  • 14. Jul. 2020  14. Jul. 2020

  • 0

Informacija još nije zvanično potvrđena, a navodi se da su zvaničnici tražili uklanjanje Srbije i Crne Gore s liste zbog širenja epidemije koronavirusa.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Njemačka, koja predsjedava EU, a prijedlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Reuters.

Odluka bi trebalo da danas kasnije u toku dana bude zvanično potvrđena na sastanku diplomata EU.

Kako se navodi, trenutni spisak je samo prijedlog i njegovih odredbi ne moraju da se pridržavaju sve zemlje EU.

Zvaničnici tvrde da bi Srbiju i Crnu Goru trebalo ukloniti s liste zbog širenja zaraze.

Uvrštavanje SAD-a na listu sigurnih zemalja nije se čak ni razmatralo s obzirom na nagli porast broja slučajeva zaraženosti koronavirusom, prenosi Reuters.

Nakon uklanjanja Srbije i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisit će od toga hoće li Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Prema zvaničnim podacima,u Srbiji su tokom posljednja 24 sata registrovana još 344 slučaja koronavirusa, a preminulo je 13 osoba.

Testirano je 8.659 osoba. 

Hospitalizovane su 203 osobe, a na respiratorima se trenutno nalazi 170 pacijenata, što je najviše od početka epidemije koronavirusa u Srbiji.

U Srbiji su do sada urađena ukupno 507.002 testa, a registrovana su 18.983 slučaja zaraze. Od početka pandemije do danas umrlo je 418 osoba.

(Sl.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...