UZROK KRAHA HRVATSKOG TURIZMA: Erdoganov potez „natjerao“ je turiste u Tursku, zbog ovoga na plažama na Jadranu nema žive duše…

Kako bi barem privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge europske zemlje donijele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge.

  • Ekonomija

  • 15. Jul. 2020  15. Jul. 2020

  • 1

Kako je objavio HOTREC, Europska udruga hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu mjeru zasad se odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali su ovdje zato njihovi ljuti turistički konkurenti Grčka i Turska.

Tako je Turska za razdoblje od 1. aprila do 30. novembra 2020. donijela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva s ionako niskih osam pasti na samo jedan posto, što je, ujedno, najniži PDV u bilo kojem turističkom segmentu u Europi.

Grci su, pak, odlučili smanjiti PDV u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića sa 24 na 13 posto, a za hospitality sa 13 na samo pet posto.

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dvjema stopama - 25 i 13 posto, od čega je ta smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta.

- Kad je u pitanju PDV, neki se pomaci jesu dogodili u posljednje vrijeme, no mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduvjet je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svijet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja - napominje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, apelirajući na Vladu da, po uzoru na konkurentske zemlje, razmisli o uvođenju privremenih međustopa kako bi dodatno pomogla sektoru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...